Земетресение в Турция и Сирия: Новородено и майка му са спасени след 4 дни в развалините

0
89
Земетресение
Снимка: Pixabay

Новородено бебе и майка му са били спасени от развалините в Турция, около 90 часа след първото от смъртоносните земетресения, които разлюляха страната в понеделник. 10-дневното момченце, наречено с името Ягиз, е било извадено от разрушена постройка в южната провинция Хатай. На кадри се вижда как спасителни екипи го изваждат внимателно през нощта – гледка, която местните медии определят като трогателна.

Надеждите за откриване на още оцелели намаляват на фона на мразовитото време, което обхвана страната четири дни след бедствието. Въпреки това усилията за издирване и спасяване на пострадали хора продължават както в Турция, така и в съседна Сирия, която също беше сериозно засегната от земетресението.

Новороденият Ягиз е заснет увит в термопокривало, докато го носят в линейка, за да получи помощ. Майка му е изнесена на носилка. Засега няма повече информация за здравословното състояние на двамата. Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу, чиито екипи, както се съобщава, са участвали в спасителната акция, съобщи това се е случило в град Самандаг.

До момента над 21000 души, повечето от които в Турция, са загинали след първоначалния трус с магнитуд 7,8 в понеделник сутринта и последвалите стотици вторични трусове. Очаква се и тежка хуманитарна катастрофа, тъй като много хора останаха без дом и не разполагат подслон, вода, гориво и електричество. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган определи ситуацията като „бедствието на века“.

Представители на опозицията обвиниха Ердоган, че страната не е била добре подготвена за земетресението, и поставиха под въпрос как са похарчени 88 млрд. лири (4,6 млрд. долара), събрани от така наречения „данък земетресение“. Данъкът, наложен в страната за първи път след силното земетресение през 1999 г., при което загинаха повече от 17 000 души, трябва да бъде изразходван за предотвратяване на тежки щети при бедствия и развитие на службите за спешна помощ. Кемал Киличдароглу, лидер на основната опозиционна партия в Турция, заяви в сряда, че правителството на президента „не се е подготвяло за земетресение от 20 години насам“.

Въпреки разрушенията, през последните дни се разпространяват истории за героични спасявания и друг вид предложена помощ. Хиляди хора предложиха да осиновят момиченце, родено под срутена сграда в Северозападна Сирия. Когато е било спасено, бебето Ая, което на арабски означава чудо, все още е било свързано с пъпната си връв с майка си, която е загинала заедно с други членове на семейството.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments