Земеделците ще бъдат подпомогнати с над 700 млн. лева през тази година

0
8
Иван Иванов
Иван Иванов. Снимка: Искра.бг

„През 2022 г. земеделските производители ще бъдат подпомогнати с над 700 млн. лева и така се изравняваме с останалите европейски страни.“

Това заяви агроминистърът д-р Иван Иванов в ефира на „БНТ“, като изтъкна, че това е безпрецедентно финансиране и заедно с мерките за стриктен контрол на границата, дава глътка въздух на сектора. Министърът припомни, че през първото полугодие земеделските стопани са получили 143,5 млн. лв. компенсации заради COVID кризата, а заедно с предвидените за второто полугодие 600 млн. лв. европейски и национални средства помощта за годината ще надмине 700 млн. лв. От тези пари за чувствителните сектори като растениевъдство и животновъдство са предвидени 450 млн. лева, като различните мерки за подпомагане ще бъдат обвързани с производството, каза министър Иванов. Той съобщи, че предстои да бъде увеличен таванът на държавната помощ за стопанство по Временната рамка на Европейската комисия /ЕК/ от 35000 евро до максималния лимит от 62 000 евро.

„Реколтата от пшеница е добра. До четвъртък следобед от 12 млн. дка в складовете са прибрани над 3 млн. тона“, каза министърът и допълни, че ще се доближим до тази от миналата година.

Във връзка със сигнала от Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ за складирано зърно от Украйна министърът съобщи, че по данни от Агенция „Митници“ в България са влезли 6000 тона пшеница и 1300 тона ечемик, като започват проверки по сигнала от НАЗ. Министърът посочи, че с решение на ЕК вносът на зърно от Украйна е освободен от мито и фитосанитарен контрол заради риска от недостиг в някои страни членки.

„Проверките ще бъдат безкомпромисни. Ако установим, че определени вещества не отговарят на стандартите, това зърно ще бъде подложено на санкции и унищожено“, заяви категорично министър Иванов.

„Нашата основна цел е да осигурим качествен хляб на цената, която очакват българските граждани“, каза земеделският министър и посочи, че вече е в сила мярката за нулев ДДС на хляба и брашното.

За засиления контрол при вноса на храни през ГКПП „Капитан Андреево“ министър Иван Иванов коментира, че в последните 10 години не са правени такива проверки. В резултат от действията на държавата миналата седмица са спрени 22 тона зеленчуци с пестициди. След предприетите действия от държавата до края на годината Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) очаква допълнителни приходи от 25 млн. лв. за второто полугодие.

Във връзка с темата за съставянето на кабинет д-р Иванов заяви, че е важно „да не ходим на избори и да не хвърляме държавата в хаос“, тъй като липсата на парламент ще забави приемането на законодателството, необходимо за старта на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г., по който предстои усвояването на 16 млрд. лв. Отделно без законодателен орган ще се забави и законодателството, свързано с Националния план за възстановяване и устойчивост.

Министърът допълни, че държавата е предприела мерки да имаме конкурентоспособен и жизненоспособен земеделски сектор.

„За нас е важно да има стабилна държава и предвидимост. Въпросът е да се управлява, да се виждат резултатите и да не се краде“, заключи той.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments