Земеделският министър: Испанските кооперативи са успешен модел за пазарна реализация

1
69
Кирил Вътев и Н. Пр. Алехандро Поланко Мата
Кирил Вътев и Н. Пр. Алехандро Поланко Мата. Снимка: МЗХ

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и посланикът на Испания в България Н. Пр. Алехандро Поланко Мата обсъдиха приноса на земеделските кооперативи за развитието на икономиката и възможностите за разширяване на търговията със селскостопански стоки между двете страни на среща в МЗХ.

Посланикът информира за приоритетите на испанското председателство в областта на земеделието и рибарството. Той представи данни за развитието на земеделските кооперации в неговата страна като изтъкна, че секторът създава работни места и е икономически ефективен. Освен това се увеличава броят на младите фермери в тях и се осигурява значителен брой работни места за жените, включително на ръководни позиции.

„Испанските кооперативи са успешен работещ модел и имаме желание да се възползваме от това ноу-хау заради сериозните предимства, които осигурява сдружаването на земеделските производители. Особено важно е това от гледна точка на успешната пазарна реализация на селскостопанските продукти“, заяви министър Вътев.

Министърът на земеделието и посланик Поланко коментираха още испанския модел за централизирани градски тържища и регионални фермерски пазари. Посланикът заяви, че тези структури осигуряват предвидимост на цените за земеделските стопани и директен достъп до потребителите.

Министър Вътев отбеляза значението на късите вериги на доставки за земеделските производители, включително при търговията със свежи продукти. Той допълни, че посочените успешни примери могат да са полезни за подобряване на конкурентоспособността на по-малките стопанства и в България.

Друга дискутирана тема бе актуалната ситуация на пазара на зърно.

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
земеделец
земеделец
10 месеци по-рано

Зам.министър Джиков вече проправи този път .Стига Стига използвахте думите на временното правителство.Ама така е министър спортист и търговец без образование друго освен да преповтаря няма какво да каже.Срамота е тези старци да са новото време на България.