Земеделски производители в Силистренско са пред фалит заради некоректна фирма прекупвач

0
342
Житно поле
Снимка: Pixabay

От миналата есен земеделски производители в Силистренско чакат да си получат парите за продадено зърно. Оказва се, че освен на тях, фирмата прекупвач дължи милиони и на земеделци от Добрич за слънчоглед, пшеница и царевица. Потърпевшите са пред фалит и търсят подкрепа от държавата, предава „БНР“.

През есента на 2020 г. за пореден път земеделците в Силистренско се доверяват на фирма „Манекс“ с управител Миглен Манев. Те работят с него от години като посредник и досега не са имали проблеми.

Голяма част от производителите обаче вече са на ръба на фалита. Те не знаят как ще продължат да работят и дали ще има следваща стопанска година за тях. Потърпевшите не вярват, че ще им бъде платено и се тревожат, че ще трябва да заплатят данък печалба върху фактурите за продукцията, която са продали, без реално да са усвоили финансови средства. Въпреки че от есента досега някои от тях са разговаряли със собственика на „Манекс“, резултат няма.

От офиса на Манев са коментирали, че въпросът ще се реши в съда, че това са частни търговски взаимоотношения и фирмата била в затруднение.

В момента се правят проверки по подадените жалби, потвърдиха от държавното обвинение. Справка в сайта на съда показва, че през януари е имало прехвърлено дело от Добрич. Земеделци оттам търсят предадената си за съхранение в бази на „Манекс“ стока. И подобно на производителите в Силистренско – няма го нито зърното, нито парите им.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments