Земеделието с повече гъвкавост: Европейската комисия одобри дерогация за 2024 г.

1
2372
Градинарство, биологично земеделие
Снимка: Pixabay

В отговор на необходимостта от адаптивност в земеделските практики и подкрепа на биологичното разнообразие България е една от държавите-членки на Европейския съюз, внесла ключова нотификация до Европейската комисия. Това стана ясно от информация до медиите от Министерството на земеделието и храните /МЗХ/. Целта е прилагането на дерогация за референтната година 2024 по отношение на Регламент /ЕС/ 2021/2115, засягащ Стандарта за добро земеделско и екологично състояние на земята №8 /ДЗЕС 8/, който се фокусира върху задължението за отделяне на минимален дял земеделска площ за непроизводствени цели.

На 12 февруари Европейската комисия прие Регламент за изпълнение /ЕС/ 2024/587, даващ зелена светлина за прилагането на тази дерогация. Тя предвижда, че земеделските стопани трябва да отделят минимум 4% от обработваемата си земя за непроизводствени площи и елементи, като земя под угар, култури, обогатяващи почвата с азот и междинни култури. Тази мярка има за цел да предостави на земеделските стопани по-голяма свобода в управлението на земеделските си практики и да подобри екологичната устойчивост и жизнеспособността на стопанствата.

Интересен аспект на новия регламент е акцентът върху междинните култури, които трябва да се отглеждат без използване на продукти за растителна защита. Това отразява стремежа към по-екологично и устойчиво земеделие. Държавите-членки са задължени да прилагат тегловен коефициент 1 при изчисляването на размера на непроизводствените площи, отчитайки вече взетите решения от земеделските стопани за 2024 година.

Дерогацията е значима стъпка към предоставянето на повече гъвкавост на земеделските стопани, позволявайки им да оптимизират използването на земеделските си площи, докато едновременно с това се спазват строгите екологични стандарти на Европейския съюз. Това решение показва усилията на ЕС за балансиране между необходимостта от продоволствена сигурност и защитата на околната среда.

Промените и приложената дерогация подчертават ангажимента на Европейския съюз към подкрепа на устойчивото земеделие и екологичната отговорност. С тях се гарантира, че финансовата подкрепа ще се насочва към тези земеделски стопани, които вземат допълнителни мерки за подобряване на екосистемите и климата в съответствие с по-високите стандарти, установени в Регламент /ЕС/ 2021/2115 и стратегическите планове за Общата селскостопанска политика за 2024 година.

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Fermer
Fermer
1 месец по-рано

Тази дерогация е едно нищо.По добре да не ги сееш площите отколкото да се ползва дерогацията.Стопаните ще изгубят повече средства отколкото ще спечелят.