Зеленски: Русия опитва да унищожи не само суверенна Украйна, но и европейския начин на живот“

0
28
Володимир Зеленски
Володимир Зеленски. Снимка: Скрийншот от видео

„Знаем, че се борите не само за вашите ценности, но и за нашите.“

Това заяви председателят на Европейския парламент /ЕП/ Роберта Мецола пред украинския президент Володимир Зеленски по време на извънредна пленарна сесия в Брюксел. Тя добави: „Украйна е Европа и бъдещето на вашата нация е в Европейския съюз“.

Според Мецола Европейският съюз /ЕС/ трябва да даде на Украйна „най-бързия възможен процес на присъединяване“ и като следваща стъпка„да осигури ракети с далечен обсег на действие и самолети, необходими за защита на свободата, която твърде много хора са приели за даденост“.

От своя страна украинският държавен глава изтъкна, че Русия се опитва да унищожи не само суверенна Украйна, но и европейския „начин на живот“. Той очерта как вижда Европа като континент, изграден върху правила, ценности, равенство и справедливост и (…) място, където Украйна е твърдо у дома си. Кремъл, от друга страна, прави всичко възможно, за да унищожи европейските ценности, каза президентът, подчертавайки, че Украйна се бори за и защитава Европа от тази антиевропейска сила.

Президентът благодари на всички европейци, които подкрепят Украйна в борбата срещу руския нашественик, както и на всички, които помагат на украинските бежанци, пристигащи в ЕС. В перспектива, Зеленски призова Европа и Украйна да вървят заедно и да определят общо европейско бъдеще. Той обаче подчерта, че предпоставките за нашите мечти за нашите деца и внуци са мир и сигурност. Тези мечти няма да бъдат възможни, ако не преодолеем тази антиевропейска сила, опитваща се да открадне нашата Европа от нас, заключи той.

Това беше първото официално посещение на президента Зеленски в ЕП, след като той се обърна дистанционно към членовете му по време на извънредно заседание на 1 март 2022 г., малко след като Русия започна войната. Той говори и преди пленарното заседание на 14 декември същата година, когато наградата „Сахаров“ за 2022 г. беше присъдена на храбрите хора на Украйна.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments