Зеленски призова Запада да принуди Русия да сключи мир с Украйна

0
97
Президент на Украйна Володимир Зеленски
Президент на Украйна Володимир Зеленски. Снимка: Facebook

Украинският президент Володимир Зеленски призова западните лидери да окажат натиск върху Русия за постигане на мир с Украйна, като използват „всички необходими средства“, съобщи „BBC“. В своя реч, отправена в Испания, Зеленски заяви, че е необходима „осезаема принуда за Русия“, тъй като тя се стреми да „унищожи Украйна и да продължи напред“.

Украинският лидер многократно е споделял, че няма да преговаря пряко с Русия, докато нейните сили не напуснат цялата украинска територия, включително Крим. Последният му призив обаче е отправен в точно момент, когато Русия постига завидни бойни успехи срещу Украйна, а Киев страда от недостиг на оръжия, доставяни от Запада. По негови думи Русия изстрелва около 3200 въздушни бомби срещу Украйна всеки месец.

„Как да се борим с това?“, запита Зеленски, обръщайки се към репортерите в Мадрид, където се срещна с министър-председателя Педро Санчес.

Украинският президент отхвърли идеята да покани Русия на планираната мирна среща на върха в Швейцария следващия месец. Очаква се в срещата на върха да вземат участие представители от над 90 държави. Предвидено е делегатите да се опитат да очертаят пътя към постигането на справедлив и траен мир в Украйна въз основа на 10 искания, изложени от Киев, които призовават за връщане на всички завзети територии, изплащане на обезщетения за щетите от войната и създаване на специален трибунал, който да преследва и наказва справедливо руските военни престъпления – план, който засега Москва категорично отхвърля. Русия обяви публично, че е готова за мирни преговори, при условие че вече завзетите територии в Украйна останат под неин контрол.

В Мадрид Зеленски призова западните лидери да отменят забраните за използване на дарени оръжия за нанасяне на удари по руска територия. Повечето западни държави, включително САЩ, настояват Киев да съсредоточи атаките си върху руските сили, окупирали украинска територия.

„Трябва да работим съвместно и да оказваме натиск не само върху Русия, но и върху нашите партньори, за да ни дадат възможност да се защитим от Русия,“, подчерта украинският лидер.

По-рано днес Русия съобщи, че нейните сили са превзели още две села в източната част на Украйна, тъй като новата ѝ офанзива продължава да набира скорост. Постиженията на Русия в североизточната част на страната са най-значимите ѝ от 18 месеца насам, като през това време нейните сили там до голяма степен бяха в неизгодна позиция, особено в района на Донбас. Зеленски предупреди, че тези успехи могат да поставят началото на по-мащабна офанзива, като вчера изтъкна, че Москва мобилизира активно „още една група войски близо до границата на Украйна“, разположена на около 90 км северозападно от град Харков.

Проблемите в „Мини Марица-изток“, обещаните обезщетения и разкриването на работни места – сред темите на среща на КНСБ

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments