Зеленски: Предстоят сътресения във военното ръководство на Украйна в критичен момент от войната

0
29
Володимир Зеленски
Володимир Зеленски. Снимка: Скрийншот от видео

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че обмисля да уволни висшия военен на страната като част от по-широкообхватни промени в ръководството – възможност, която шокира нацията, воюваща за прекратяване на руската инвазия, и притеснява западните съюзници на Украйна, предава „Асошиейтед прес“.

В интервю за италианската телевизия RAI, публикувано късно в неделя, Зеленски потвърди, че мисли да отстрани генерал Валерий Залужний, популярния главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна. Той заяви, че обмисля този ход, за да гарантира, че страната ще остане ръководена от личности, които са „убедени в победата“ срещу Русия. Ето какво каза Зеленски:

„Необходимо е пренастройване, ново начало.“

Той подчерта, че преразглеждането не се отнася за отделна личност, а за посоката на ръководство на страната.

„Мисля за тази смяна, но тук не може да се каже, че сме сменили един човек“, обясни Зеленски и допълни:

„Когато говорим за това, имам предвид подмяна на поредица от държавни ръководители, а не само в един сектор като военния. Ако искаме да спечелим, всички трябва да натискаме в една и съща посока, убедени в победата. Не можем да се обезкуражим, да оставим оръжията си да паднат. Трябва да имаме нужната положителна енергия.“

Коментарите на Зеленски бяха първото му признание за възможното уволнение на Залужний. Потенциалното отстраняване на генерала вече предизвика смут в Украйна и зарадва Кремъл, тъй като войната наближава втората си годишнина.

Залужний се ползва с голямо уважение сред украинските военнослужещи и е смятан за национален герой. На него се приписват заслуги за задържането на пълномащабното нахлуване на Русия в първите дни на войната и умелото отблъскване на войските на Москва. Кметът на Киев Виталий Кличко разкритикува възможността за уволнение на Залужний, като заяви, че благодарение на ръководството на генерала „много украинци наистина вярват на въоръжените сили“. В социалните мрежи Кличко подчерта:

„Днес е момент, в който политиката може да надделее над разума и интересите на страната.“

Кметът на украинската столица е отявлен критик на Зеленски. Президентството на свой ред обвини кабинета на Кличко в неефективност. Не е ясно кой би могъл да замени Залужний и дали неговият наследник ще се ползва със същото уважение от страна на украинските войски и чуждестранните лидери в областта на отбраната. Уволнението му би могло да доведе до риск от влошаване на бойния дух в критичен момент от войната.

Според съобщения в украински и западни медии Зеленски е поискал от Залужний да подаде оставка миналата седмица, но генералът е отказал. Залужний не е коментирал публично тези съобщения. Напрежението между него и президента нараства, след като дългоочакваната украинска контраофанзива, започнала през юни с помощта на редица западни оръжия, не успя да доведе до значителни териториални придобивки в окупираните от Русия райони, което разочарова съюзниците.

Сега Украйна се бори с недостиг на боеприпаси и личен състав, докато Русия е в настъпление и предприема непрестанни атаки. Четирима души са загинали и поне един е бил ранен при удар в понеделник следобед над град Херсон в Южна Украйна, съобщи ръководителят на местната военна администрация.

Съобщава се, че необходимостта от широка мобилизация за увеличаване на броя на украинските войски е една от областите на неразбирателство между Зеленски и Залужний.

В края на миналата година Зеленски заяви, че е отхвърлил искането на военните да мобилизират до 500 000 души, като е поискал повече подробности за това как ще бъде организирана и платена мобилизацията. Разривът между Залужний и Зеленски за пръв път избухна открито през есента, когато генералът призна в интервю за „The Economist“, че бойните действия с Русия са в застой. Президентът категорично отрече това да е така. От своя страна Залужний публикува две писма, в които излага своето виждане за това как Украйна може да спечели войната. В писанията си той заяви, че за Украйна е изключително важно да има превъзходство във въздуха, да разшири ефективността си в противодействието на вражеската артилерия, да изгради резерви и да увеличи възможностите си за водене на електронна война.

Украйна отчаяно се нуждае от повече западна военна помощ, тъй като руските сили натискат в много посоки на 1500-километровата (900 мили) фронтова линия, но пакетът от помощи е блокиран в Конгреса на САЩ. Уволнението на Залужний може да подхрани несигурността сред западните съюзници. Русия се зарадва на тази перспектива, като говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че разговорите за уволнението на Залужний разкриват раздори в украинското ръководство.

Вестник „Украинска правда“ съобщи в понеделник, че Зеленски обмисля и отстраняването на началника на Генералния щаб Серхий Шаптала. В понеделник Залужний поздрави Шаптала за рождения му ден и публикува тяхна обща снимка във Фейсбук.

„Все още ще ни бъде много трудно, но определено никога няма да се засрами“, написа Залужний.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments