Здравното министерство с гаф: 12 починали с COVID-19 са били изпуснати от общия брой през април

0
466
Министерство на здравеопазването
Министерство на здравеопазването. Снимка: Искра.бг, Архив

Здравното министерство и „Информационно обслужване“ са допуснали хаос в е-системата за отчитане на статистиките за случаите на заболели с COVID-19 в България само ден, след като беше решено да бъдат прекратени брифингите на Националния оперативен щаб и те да бъдат заменени с информация от Националната информационна система за COVID-19.

Тази сутрин беше регистрирано шокиращо разминаване в цифрите, което се дължало на изпуснати 12 българи с COVID-19, починали в болници още през април. От тях почти половината са изгубили битката за живота си в столични болници. Лечебните заведения в София допуснали пък друг гаф – отчели починали пациенти като жертви на COVID-19, без те да са починали от това.

Зам.-министърката Жени Начева, шефът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев, проф. Кантарджиев и от екипа на „Информационно обслужване“ признаха за пропуските по време на извънреден брифинг, предаде „DarikNews“. Те ги обясниха като резултат на човешки фактор и момент на стрес. Начева не се съгласи с журналистическо твърдение за допуснат хаос и определи пропуските като „разминаване“ между съобщените цифри и числа при въвеждането им от хартиения на електронния носител.

Накрая беше уточнен и броят на новозаболелите през последното денонощие – 35 души. Няма починали през този период. Зам.-министърката обеща, че утре точно в 08:00 часа здравното министерство ще качи информацията за изминалото денонощие до полунощ и с отделно прессъобщение, за да бъдело по-удобно на медиите, които тази сутрин тотално се объркаха в разминаването между цифри и числа.

А „разминаването“ дошло, след като повече от 70 болници и 144 лаборатории вписвали информацията си за случаите на COVID-19. Заместник-министър Жени Начева обясни по време на брифинга, че всички починали са имали придружаващи заболявания и уточни:

„По информация към 4 юни починалите са общо 149. Реалният им брой обаче е с 10 повече – 159. Разликата се дължи на факта, че определени болници не са докладвали за всички смъртни случаи. А въпросните пациенти всъщност са издъхнали в началото април.“

Проф. Тодор Кантарджиев добави:

„През април една част от болниците са влизали в системата. Това са най-натоварените болници и именно те са правили грешката да не качат 1-2 случая, защото са приемали друга причина за смъртта. След изясняване на лабораторния резултат обаче е ставало ясно и оттам е идвала разликата. Нямаме никакъв интерес да лъжем дали изследванията са 1 200 или 1 250 и дали умрелите ще са с 10 повече или по-малко. Ако цифрите бяха абсолютно същите, аз по-скоро бих се съмнявал, че нещо се е манипулирало. Сега просто се виждат пропуските.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments