Здравните власти прогнозират нов пик на коронавируса у нас до три седмици

0
108
Проф. Костадин Ангелов
Снимка: Министерство на здравеопазването

Здравните власти прогнозират нов пик на коронавируса у нас до три седмици. Новината беше съобщена по време на традиционния брифинг на Националния оперативен щаб от неговия председател проф. Венцислав Мутафчийски. Той отправи апел към лекарите в страната да се подготвят за това, което предстои и призова гражданите да спазват мерките. Той каза още, че му е неприятно да влиза в ролята на лош вестител, но не може да премълчи фактите.

Мутафчийски заяви, че това, че някои неща са разрешени, не означава, че са безопасни и посочи за пример фитнесите. Според него те били даже най-опасни.

По думите на главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев една от основните причини за новия пик, който се очаква, е британският щам на COVID-19. В същото време той подчерта, че не трябва да се приема, че ситуацията в България е същата като в останалата част от Европа. Британският щам наистина вече е у нас и той циркулира и вероятно ще се увеличава. Но цифрите трябва да се анализират през призмата на това, че се правят целенасочени изследвания на хора, които пристигат от Великобритания. Освен това като цяло заболеваемостта от тази разновидност на коронавируса в Източна Европа е ниска.

Останалите страни били в патова ситуация и вече се готвели за трета вълна.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов от своя страна призова гражданите да бъдат спокойни и да спазват мерките. Той отчете, че има раздвижване на заболеваемостта в София и затова числата щели да се следят на 12 часа. Ако има покачване, щели да бъдат предприети и необходимите мерки.

Иначе в момента ситуацията у нас не е по-различна от тази през последната седмица. Заболеваемостта е 90 на 100 000 души, а смъртността – 9,9 на 100 000 души. Но има развитие по области и вече има такива в червената зона, което кара здравните власти да бъдат нащрек. Най-сериозно е разпространението в област Кюстендил, а най-ниско – в Търговище.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments