Здравният министър: Ваксинираните с „AstraZeneca“ ще могат да получат втора доза от друга ваксина

0
92
Министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов
Министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Снимка: Министерство на здравеопазването

Имунизираните с първа доза от препарата на „AstraZeneca“ ще могат да си поставят и втора от него. Тези, които обаче не искат, предстои да бъде решено какво друго може да се сложи – „Moderna“ или „Pfizer“, коментира здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на брифинг, след като у нас пристигна поредната нова пратка с препарат „Remdesivir“. Той сподели, че са притеснени от съобщенията за ваксината на „Janssen“ в САЩ и очакват становището на EMA.

„Обезпокоени сме от днешните съобщения, които получаваме от Америка, свързани с ваксината на „Janssen“. Преди малко имаше борд, на който директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов участва. До края на деня очакваме да имаме официално становище на Европейската агенция по лекарствата как ще процедираме с този проблем, който е на дневен ред. Очаквайте да изпратим съобщения до края на деня, ако дотогава излезе официална позиция на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Не можем да не измислим решение“, уточни министърът и допълни, че затова са доктори и затова са учили. „Очакваме Европейската агенция по лекарствата до края на деня. Нашите експерти продължават да мислят по въпроса и до края на седмицата очаквам експертно становище как да процедираме“, посочи Ангелов.

„Ще задоволим всички потребности всички нужди в страната, няма никакви основания за притеснения…Току-що разпределихме 8000 дози „Remdesivir“, а в склада има 15 000. Благодарение на нашата доставка нямаме никакви притеснения.“, увери той.

Медиците у нас искат ваксини и „Remdesivir“, подчерта здравният министър и добави, че днес у нас са пристигнали още дози от „AstraZeneca“.

Припомняме, че за допълнителните количества „Remdesivir“, които се очаква да пристигнат за лечение на пациенти с COVID в болниците до септември, бяха отпуснати 46 млн. лева. От началото на пандемията са осигурени близо 90 млн. лева за почти 100 000 дози от лекарството.

„Разхлабването на мерките ще стане на базата на 14-дневната картина с епидемията“, подчерта още здравният министър и призова гражданите да бъдат спокойни. По думите му в почти всички област у нас има спад на новозаразените. Той отчете още, че днес е имало по-малко настанени за лечение в болница, както и в Реанимация.

„Имаме много ваксини, а желаещите са все по-малко“, коментира още здравният министър.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments