Здравният министър издаде нова заповед

0
346
Асена Сербезова
Асена Сербезова. Снимка: Facebook

От 7 януари лицата, пристигащи у нас от държави, попадащи в „червената зона“, се допускат на територията на страната при представяне на валиден цифров COVID сертификат на Европейския съюз за ваксинация или за преболедуване или на аналогичен документ, едновременно с отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест. Това нареди здравният министър проф. Асена Сербезова със своя заповед, издадена днес.

Българите и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване у нас и членове на техните семейства, които не представят нито един от посочените документи (за ваксинация или за преболедуване, както и отрицателен резултат от PCR тест), се допускат на територията на страната и се поставят под 10-дневна задължителна карантина. Тя не подлежи на отмяна.

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване у нас и членовете на техните семейства, които представят само един от посочените документи, също се поставят под 10-дневна карантина, която може да бъде отменена, ако лицето представи отрицателен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа след пристигането си в страната.

Също от 7 януари влиза в сила актуализиран списък на държавите по цветови зони. В „зелената зона“ влиза Румъния. В „оранжевата зона“ от същата дата попадат Австрия, Унгария и Люксембург. В „червената зона“ преминават Аржентина, САЩ, Канада, Австралия, Финландия, Швеция, Италия, Испания, Португалия, Черна гора, Малта и др.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments