Здравната комисия в НС реши: Конкурсите за ръководства на болниците ще могат да се обжалват

0
379
Болница
Болница. Снимка: Pixabay

Комисията по здравеопазване в Народното събрание прие предложението на Мая Манолова конкурсите в лечебните заведения да могат да се обжалват. Повод за поисканите изменения е подписка на работещи в болница ИСУЛ в София срещу назначаването на хора без необходимата квалификация и нужния опит в управлението на лечебното заведение. 

С 9 гласа „за“, 8 „въздържали се“ и без „против“ Комисията по здравеопазване в парламента прие на първо четене промените в Закона за лечебните заведения, предложени от председателя на парламентарната група „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова.

Измененията въвеждат право на обжалваемост на назначенията в ръководствата на лечебните заведения. До момента участниците в конкурса нямаха възможност да оспорват акта.

Със законопроекта се въвежда не само управителите и изпълнителните директори, но и членовете на Съветите на директорите и контрольорите да се назначават с проведен от здравния министър конкурс.

Освен в ИСУЛ подписки има и от други болници. Става дума за назначения на лица без необходимата подготовка.

„За да са назначени те, досегашните ръководства са били освободени“, обясни Манолова.

Според нея ако няма съдебен контрол върху назначаването на членове на Съвета на директорите и контрольорите, това означава да няма защита на работещите в болниците. 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments