Завод за тоалетна хартия замърсява река Дунав?

0
252
Тръбата, по която се излиза мръсна вода в река Осъм
Снимка: Скрийншот от репортаж на NOVA, Архив

В разгара на водната криза и на фона на ареста на министъра на околната среда и водите в оставка Нено Димов от миналата седмица се оказа, че завод за тоалетна хартия бълва мръсна вода в река Осъм, която от своя страна се влива в река Дунав. Предприятието работи на територията на община Никопол.

Жителите заплашват с протести, ако проблемът не бъде разрешен, предаде „NOVA“.

В река Осъм заради мръсотията не емигрира риба. Тя се влива по специална тръба, която е изградена за тази цел. Предприятието работи с вода от река Дунав, а впоследствие излива отпадъците в река Осъм, която отново се влива в Дунава.

Много от местните хора работят в завода за тоалетна и домашна хартия, но не желаят да коментират какво се случва, тъй като ги е страх да не загубят препитанието си.

Подавани са сигнали до РИОСВ-Плевен, като оттам са излезли със становище, че замърсяване няма. Сигнал до отговорните институции е подал и депутатът Стефан Бурджев. Той е сезирал Районната прокуратура в Никопол, РИОСВ-Плевен, директора на местната полиция и е отправил питане до Нено Димов. В резултат на това са били наложени два акта за десетки хиляди левове на завода.

Пълномощникът на собственика на предприятието обясни, че наистина има сериозен проблем. Заводът бил построен през 70-те години на миналия век и никой не е мислил за пречиствателна станция. Такава вече била направена, за което били вложени над 250 000 лева.

Според хората обаче проблемът е от 4 години и се увеличава постоянно. От РИОСВ-Плевен пък твърдят, че процесът е урегулиран. Оттам обаче потвърдиха за наложени санкции от 15 000 лева през 2018 година. През септември миналата година отново има глоба в размер на 119 лева месечно, която е отпаднала през месец октомври. Последната проверка е от 17 декември, когато отново са взети проби, но резултатите от тях все още не са готови.

Има съмнения и за количествата вода, които реално черпи заводът в Черковица.

Според „Басейнова дирекция“ през 2018 година е изразходвал 109 596 кубика вода, за което са платени 3455,73 лева за цялата година. Ако това е вярно, излиза, че предприятието функционира само на 5% от капацитета си.

Кметът на община Никопол Ивелин Савов твърди, че при тях официално не е постъпвала информация за нарушения.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments