Затягат мерките в област Разград заради птичия грип

1
117
Областна комисия
Областна комисия. Снимка: Областна администрация-Разград

Днес в сградата на Областна администрация-Разград се проведе заседание на Постоянно действащата междуведомствена областна епизоотична комисия. Областният управител Владимир Димитров я свика във връзка със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ с указание за провеждане на областни епизоотични комисии, на които да се набележат конкретни мерки да бъдат извършени засилени информационни кампании сред населението.

Директорът на Областна дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ в Разград д-р Върбан Петков представи пред участниците в заседанието заповедта. Като най-важна информация в нея бе привеждането в състояние на повишена епизоотична готовност на всички области в България по отношение на болестта Инфлуенца по птиците.

Д-р Петков представи информация за индустриалните ферми за отглеждане на птици от кокошевия вид по общини на територията на област Разград, общия брой на индустриалните ферми за отглеждане на пилета бройлери – 34 бр., родителски стада за пилета бройлери – три броя, един брой люпилня и три животновъдни обекта за кокошки носачки.

Директорът на ОДБХ посочи обявените огнища на територията на Република България възникнали след предходната епизоотична комисия на 7 ноември миналата година общо 20 на брой до днешна дата. Към днешна дата на територията на област Разград няма обявени огнища на болестта Инфлуенца по птиците.

Предстои свикване на общинските епизоотични комисии във всички общини от областта в срок до 15 май, които да набележат конкретни мерки за предотвратяване на проникването и разпространението на болестта инфлуенца по птиците на територията на съответната община.

Ще се засилят и изпълняват въведените мерки за биосигурност в индустриалните птицевъдни обекти. Забранява се отглеждането на открито на всички видове и категории птици до отмяната на настоящата заповед. При поява на каквото и да е заболяване или смърт на птици, незабавно да уведомят обслужващия ги ветеринарен лекар или кмета на населеното място. Забранява се провеждането на изложби и пазари за птици на територията на област Разград. Ловци, дивечовъди, биолози, еколози и др. трябва да уведомяват ветеринарно-медицинските специалисти за промяна в поведението на птиците и забележат смъртност при тях.

Главчев към близките на отвлечените моряци: Случаят не е забравен, институциите работят всеки ден!

 

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Затягат мерките в област Разград заради птичия грип […]