Затягат контрола по добива и продажбата на трюфели у нас

2
10252
Трюфел
Трюфел. Снимка: Freepik.com

Ще бъдат реализирани краткосрочни мерки за подобряване на контрола по добива и продажбата на трюфели у нас. В най-скоро време ще бъдат разписани точни и ясни правила, свързани с регламентирането на дейностите по опазване на горските находища на трюфели.

Около това становище се обединиха ръководството и експерти от Изпълнителната агенция по горите /ИАГ/ и Министерството на земеделието и храните /МЗХ/ и представители на неправителствените организации на събирачите на трюфели. Днес те проведоха среща по инициатива от ИАГ.

В дискусията взеха участие представители на Национален съюз на българските ловци на трюфели и Национална федерация на ловците на трюфели в България, които изразиха своите становища за регулиране на процесите по цялата верига от добива на трюфелите до тяхната реализация.

Инж. Стоян Тошев, изпълнителен директор на ИАГ, запозна присъстващите с успешната практика по повод извършването на съвместни проверки с БАБХ, НАП, МВР и Агенция „Митници“ на недървесни горски продукти.

„За ограничаването на бракониерските прояви предстои въвеждане на електронно позволително за ползване на недървесни продукти, както и прилагане на ефективен контрол чрез засилени съвместни действия, с участие на различните заинтересовани страни“, допълни инж. Тошев.

Участниците в срещата бяха единодушни, че е необходимо да бъде засилен контрола и да бъдат регламентирани правила по отношение на събирането на трюфели, с цел опазване на находища на този природен ресурс.

Специалистите се обединиха да продължат с регулярни срещи работата по създаването на нови нормативни документи и допълненията в областта на действащото законодателство.

Абониране
Известие от
guest

2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Петър
Петър
11 месеци по-рано

Щом затягат контрола скоро ще внесат от Украйна или от Турция!Затрий българското!Произвеждай домати и пшеница по европейски правила и внос от Турция и Украйна евтино и затрий родния производител!

Иван Димитров
Иван Димитров
11 месеци по-рано

А тези които ще опазват трюфелните находища , визирам шефовете на Горски стопанства и предптиятия , ИАГ , НУГ , ДАГ И ТНТ . Наясно ли са че те самите ебават майката на много находища със законната за тях сеч . Лично мога да ги разходя на затрити от тях находища които ще се възстановят може би скед 40 , 40 години . И на нахофища които в момента се унищожават от тях самите. Това е Олигофрения и пълно безхаберие. Малоумници не си вадете от гъза и тъпите глави малоумни идей а вземете пример от държави които са го решили… Прочети още »