Затяга се контролът върху онлайн пазаруването

0
142
Смартфон и компютър
Снимка: Pixabay

Измененията в Закона за защита на потребителите дават по-големи правомощия на ресорната Комисия /КЗП/ срещу уловките в е-пазаруването, така че да сме по-добре защитени. При констатиране на фалшиви промоции и друга подвеждаща информация контролните власти ще могат да премахват съдържание, да ограничават достъпа до уебсайта, а крайната мярка ще бъде да заличават домейна. Хостинг компаниите ще бъдат задължени да съдействат, пише „бТВ“.

Между 1000 и 5000 лева са предлаганите глоби за измами при онлайн пазаруването. Те могат да бъдат налагани на хостинг компанията, на търговеца или на регистратора на домейна.

Сред най-срещаните практики за заблуждаване в сайтовете за онлайн пазаруване са:

  • Подвеждаща цена;
  • Липсата на опция за рекламация;
  • Подвеждаща информация за туристически пакети;
  • Подвеждаща информация за финансови услуги;
  • Необосновано гео-блокиране;

Има ръст на потребителите у нас, които пазаруват от интернет. Увеличава се и броят на е-магазини, отчете председателят на КЗП Димитър Маргаритов. Според него именно заради това трябва да има нови правила за контрол. Те вече са приети на първо четене от народните представители. Очаква се гласуването им на второ четене.

С измененията ще се подобри и комуникацията между контролните органи за защита на потребителите в страните от Европейския съюз. При определени обстоятелства ще има опция за ограничаване на трафика към определени сайтове или дори премахване на определени домейни в целия Съюз.

Управителят на голяма хостинг компания Любомир Русанов посочи и първия проблем, а именно че те няма да бъдат уведомявани за проблемни сайтове и ще трябва сами да следят информацията за тях от сайта на Комисията за защита на потребителите.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments