„Затрупаният храм“ отпразнува своята 930-та годишнина

0
236
Храмът. Снимка: Фейсбук, Паталеница - Баткун
Храмът. Снимка: Фейсбук, Паталеница - Баткун

Храмът „Свети Димитър“ отпразнува своята 930-та годишнина. Църквата е известна като „Перлата на Паталеница“, „втората Боянска църква“ и „Затрупаният храм“ и се намира в пазарджишкото село Паталеница, предаде „Марица“.

Много малко от параклисите в България са толкова стари, но добре запазени. Не може обаче да се посети по всяко време, защото няма кой да поеме отговорност да бъде отворена. В населеното място има хора, които с радост показват мястото. Това става с предварителна заявка на телефонните номера 0884 33 07 19 или 0889 26 30 44.

Светилището било построено от византиеца Григори Куркуа – дук на Филипопол. Легендите разказват, че била затрупана по време на Османското нашествие, за да се спаси от иноверците.

По мнение на докторанта по Византийско изкуство в катедра изкуствознание на Националната художествена академия историята е само красив мит. Обяснява, че църквата била свързана с намиращата се близо до нея Баткунска крепост – най-големият град в Пазарджишко през Средновековието.

От крепостта нищо не останало. Божият дом обаче се запазил. Реставрацията се случила благодарение на благодетели от Кипър.

В селото могат да се посетят също вкопаната църква „Успение Богородично“, която е на 300 години, прелестният Баткунски манастир и други забележителности.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от