Защо германският канцлер Шолц се прекланя пред китайския лидер?

1
54
Олаф Шолц
Олаф Шолц. Снимка: Facebook

Тази седмица германският канцлер Олаф Шолц се озова в неочаквана ситуация, предаде „Politico“. 65-годишният канцлер, смятан за лишен от чувство за хумор дори по германските стандарти, отпразнува своя дебют в платформата TikTok, като обеща „да не танцува“. Той видимо се забавляваше, макар че бяха видни явните му опити на всяка цена да убеди Пекин, че иска да бъде негов приятел. И за това има основателна причина. Шолц се нуждае от Китай. Следващите национални избори в Германия ще се проведат след малко повече от година, а лидерът на западащия икономически двигател на Европа няма време да направи „чудеса“ и да промени все по-ширещата се негативна нагласа спрямо правителството си сред германското население.

Тридневното посещение на Шолц в Китай, което ще бъде предприето утре, ще бъде едновременно най-дългото и най-важното му пътуване в чужбина, откакто встъпи в длъжност в края на 2021 г. За канцлера, който напоследък е силно засегнат от рекордно ниския рейтинг на одобрение и разединената коалиция, пътуването е възможност не просто да докаже, че има глобален авторитет, но и да убеди избирателите, че ще направи всичко необходимо, за да запази ситуацията в Германия стабилна.

Бизнесът преди всичко

Фактът, че САЩ, великият защитник на Германия, оказват натиск върху Берлин да „намали риска“ в отношенията си с Пекин, е само една от причините Китай да изглежда като място, което Шолц би предпочел да избягва. Другата причина са последните новини, свързани с Китай и човешките права. Под ръководството на президента Си Дзинпин Китай предприе авторитарен ход, като потуши демократичното движение в Хонконг и принуди над 1 милион уйгури, предимно мюсюлманско малцинство, да бъдат настанени в „лагери за превъзпитание“, които смущаващо приличат на концентрационни лагери. Логично е да се очаква, че именно Германия ще бъде особено чувствителна към съдбата на етническото малцинство, принудено да живее зад бодлива тел под заплашителния поглед на въоръжени пазачи в наблюдателни кули. Нещата обаче на стоят съвсем така.

Макар че германските лидери не се уморяват да напомнят на света за своята преданост към най-високите морални стандарти, Берлин неведнъж е доказвал, че не е готов да пожертва просперитета си, особено в икономически план, заради човешките права, опасенията на Вашингтон за сигурността или дори заради Европейския съюз. Да вземем за пример Русия. Едва след като руските танкове се насочиха към Киев в началото на 2022 г., Германия, която години наред пренебрегваше предупрежденията на съюзниците си за зависимостта си от Москва, промени подхода си и предприе стъпки да ограничи използването на руски енергийни продукти.

Засвидетелстване на респект

Никой не разбира по-добре от Си Дзинпин зависимостта на Германия от Китай. След встъпването му в длъжност през 2022 г. Шолц беше първият чуждестранен лидер, който го посети. Тогава Шолц и приближените му се опитаха да представят пътуването като мироопазваща мисия, като изтъкнаха, че са направили всичко възможно да убедят китайския лидер да повлияе на руския президент Владимир Путин, който по това време заплашваше да използва ядрени оръжия в Украйна. Въпреки това, дори и тогава основният фокус на Шолц беше бизнесът. Без да обръща внимание на неодобрението и изненадата от страна на Вашингтон, той посети Пекин с делегация от около дузина ръководители на промишлени предприятия.

Този път посещението на Шолц е с още с по-амбициозни цели. Той планира да посети три града – Шанхай, Пекин и Чунцин, 30-милионен град, в който оперират стотици германски компании. Кулминацията на пътуването за Шолц се очаква да бъде във вторник, когато той ще проведе задълбочени дискусии с китайския лидер.

Въпреки отслабващите си икономически позиции, Германия остава от съществена важност за Китай, както поради влиянието си в ЕС, така и поради близките си отношения със САЩ. Евентуалното завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом през следващата година ще предостави на Си Дзинпин златна възможност да “ухажва” Берлин с обещание за по-стабилни икономически отношения. Най-важното е, че Шолц вероятно най-накрая ще се откаже от деликатния подход на Германия и нейните опити да засвидетелства респект към Китай на всяка цена.

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments