Защо „айсбергът на корупцията“ Делян Пеевски още хвърля сянка върху българската политика?

0
122
Делян Пеевски
Делян Пеевски. Снимка: Скрийншот от видео

Корупция, пране на пари, скандали, разследвания, заплахи, санкции по закона „Магнитски“. Това са ключовите думи, които най-често може да срещнете, когато напишете името Делян Пеевски в търсачката на своя браузър.

През последните години в медиите са публикувани буквално стотици статии, пряко или косвено свързани относно вероятна незаконна дейност на народния представител от ДПС, но въпреки това до ден днешен неговата политическа кариера все още е жива и дори може да се каже, че се намира в разцвета си

Искра.бг реши да направи ретроспекция за последните десет години и да припомни на читателите си всички скандали, част от които бяха сметени под килима или просто забравени.

Още през 2014 година австрийските медии свързват Пеевски с българския олигархичен свят. Журналистът Маркус Бернат в страниците на „Дер Щандарт“ тогава прави прогноза, че депутатът ще напусне българската политическа сцена и ще бъде „командирован“ в Брюксел. Според него зад това решение се крие дългата ръка на Ахмед Доган, за когото се твърди, че дърпа конците както в политиката, така и в икономиката на страната. Според Бернат Пеевски е станал неудобен за Доган година, след като е бил предложен за шеф на ДАНС. Поради тази причина австрийското издание прогнозира, че Пеевски ще бъде издигнат за кандидат за евродепутат. Това наистина се случва и през 2014 година той получава място в Европейския парламент, но сам се отказва от него.

През същата година започва и откритата война между Делян Пеевски и собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев. Зад нея се крият неуредени финансови взаимоотношения за около 100 млн. лева. Сблъсъкът между довчерашните бизнес партньори има голямо въздействието върху много други сектори на икономиката и се превръща в проблем на държавата. Двамата си разменят поредица от взаимни обвинения за това кой е властелин на България и кой разпределя обществените поръчки.

Конфликтът им стига дотам, че в Австрия Василев твърди, че е заплашван със смърт от бившия си бизнес партньор. Това е станало първо чрез SMS, а после и чрез телефонно обаждане, в което му е било съобщено, че Пеевски търси наемен убиец и бил готов да плати 5 млн. долара за ликвидирането на Василев. Делян Пеевски от своя страна категорично отрича обвиненията, че е изпращал заплашителен SMS на банкера.

Година по-късно словесната престрелка чрез медиите между двамата продължава, въпреки че КТБ вече е затворила, а Василев е напуснал България. Банкерът обвинява бившия си партньор, че стои зад съсипването на банката. Според него атаката е започнала, след като депутатът му поискал безвъзмездно прехвърляне на акции от няколко дружества, а Василев отказал.

През 2016 година изпадналият в немилост банкер дава скандално интервю, в което заявява, че Делян Пеевски е политическият брокер на кръга „Монтерей“, който контролира политическия елит чрез трупането на компромати в ДАНС. Поради тази причина можел и да си позволи министри в кабинета. Василев и добавя, че премиерът Бойко Борисов също участвал в схемите, като косвено се е борил за дялове в собствеността на ключови предприятия като „Булгартабак“ и „Виваком“.

През същата германското седмично списание „Шпигел“ излиза с обширна публикация под заглавие „Българският политик Пеевски: айсбергът на корупцията“. В нея се припомня, че възхода му според опозицията е пряко с политическата мафия.

Скрийншот от статията на „Шпигел“

Причината авторитетното германско издание да се заинтересува от него е, че „кариерата на Пеевски в последните 15 години е показателна за развитието и механизмите на българската демокрация и пазарна икономика“. Във всички случаи неговата кариера обяснява далеч повече неща, отколкото необвързващите доклади на Европейската комисия за преборването на корупцията и престъпността

Припомня се още, че неговата майка Ирена Кръстева има значителен принос за кариерата му. През лятото на 2007 г. тя изведнъж купува всекидневниците “Телеграф” и “Монитор”, както и седмичника “Политика”.

През 2017 година медиите у нас излизат със заглавия, че Делян Пеевски и Йордан Цонев пишели законопроект за вторичното разграбване на КТБ. Тогава Цонев се превръща в говорител на дуото, тъй като Пеевски отказва да говори пред журналисти. В публичното пространство тогава се налага мнението, че по този начин депутатът от ДПС се опитва да изчисти имиджа си, омърсен от множеството скандали през годините.

На следващата година „Дойче Веле“ публикува обширен анализ, в който журналиста Иван Бедров припомня миналото на Пеевски и фактът, че то не му е донесло никакви последствия. Нарича явлението „епидемия от амнезия“ и дава пример с тогавашния депутат на ГЕРБ Вежди Рашидов. В публикацията се напомня, че само преди пет години Рашидов е попитал „как е станал този боклук мултимилиардер на 20 години“, а след това е сменил позицията си е е започнал да защитава Пеевски, понеже бил демонизиран.

Причина за материала е, че по това време президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов се обвиняват взаимно във връзки с Пеевски.

През същата година става ясно, че депутатът от ДПС е най-богатият човек в българската политика, като е декларирал приходи от близо 40 млн. лева, а далеч зад него остава Веселин Марешки с обявени 2 2, млн. лева в сметката на жена си.

Медиите обръщат внимание и на факта, че Пеевски рядко се сеща, че е избран от народа за депутат. След запитване на Гражданското сдружение „БОЕЦ“ става ясно, че той е работил един ден в парламента за две години. От сформирането на 44-тото Народно събрание през април 2017 година до края на същия месец през 2019 година народният представител се е регистрирал само за едно пленарно заседание – първото. Според „БОЕЦ“ това е „гавра с избирателите“, а Пеевски е „срам и обида за българското общество, държава и парламент“.

Това изглежда по никакъв начин не смущава ДПС и почти всички областни структури на партията го номинират за евролистата за предстоящите избори. В крайна сметка той е втори в листата след Мустафа Карадайъ, но не присъства на нейното официално представяне. Неговите колеги тогава го определят като „утвърден политик и авторитет сред избирателите на ДПС“.

През 2021 започват първите по-сериозни проблеми на Пеевски със закона, но те очаквано не идват от България. Тогава става ясно, че отделът за контрол на чуждестранните активи (OFAC), второстепенна агенция към американското Министерство на финансите, санкционира трима българи за тяхната роля за корупцията в България. Мярката е насочена срещу Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков.

Вашингтон обяви решението си по време на мандат на служебно правителство, при отсъствие на работещ парламент и пет седмици преди поредните предсрочни парламентарни избори. Обявените санкции срещу тримата са по Глобалния закон „Магнитски“, което се счита за много тежко наказание.

По този повод в медийни публикации се припомня, че Пеевски е работил активно за оказването на отрицателно въздействие върху политическия процес в България по време на местните избори на 27 октомври 2019 г. Той също така се е договарял с политици да им осигури политическа подкрепа и положително медийно отразяване в замяна на защита от наказателно разследване.

Миналата година става ясно, че външният министър на Великобритания Джеймс Клевърли е обявил налагането на санкции срещу три влиятелни български лица, замесени в престъпления свързани с корупция, включително злоупотреба с публични средства. Това отново е познатото трио Делян Пеевски, Илко Желязков и Васил Божков. Причината според официалната позиция на посолството е, че Пеевски е участвал в опити за упражняване на контрол върху ключови институции и сектори в българското общество чрез подкупи и използване на влиянието на медийната си империя.

Отново през 2023 година финансовото министерство на САЩ е поискало от съда да отхвърли жалбата на Пеевски срещу санкциите по закона „Магнитски“. Това става ясно от отговор, депозиран по делото, което тогавашния кандидат-депутат от ДПС е завел пред Окръжния съд на САЩ за окръг Колумбия.

Покрай създаването на т.нар. „сглобка“ между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната-Демократична България“ в медиите все по често се задават въпроси и за ролята на ДПС и конкретно на Делян Пеевски в управлението. За това сочат действията на парламента и това все повече се забелязва и от българските избиратели, които отново се чувстват предадени. В свой материал „Дойче Веле“ твърди, че между Бойко Борисов и Делян Пеевски има съвсем реална коалиция, която не е нещо ново, а съществува още поне от 2015 година под полуприкрита форма.

В материала се посочва, че депутатът от ДПС се изживява като „лидер на всичко и всички“, като на неговата активност не се противопоставя абсолютно никой. Стига се дотам, че Пеевски дори измества Борисов от любимата му роля на посредник при конфликт между интересите на отделни лобита.

В началото на настоящата година вниманието към Пеевски се увеличава с всеки изминал ден, като името му присъства в медиите ежедневно и то почти винаги със скандали. Наред информациите, свързани със съмнителната му роля в управлението и списъка „Магнитски“, става още ясно, че от прокуратурата имат намерение да разпитат Иван Гешев и Делян Пеевски по делото срещу убития Мартин Божанов-Нотариуса. Имената на двамата са споменати от племенницата на съдия Цариградска пред нея като послание от Нотариуса.

Друг скандал от тази година е свързан с размяната на взаимни обвинения между президента Румен Радев и Пеевски. Държавният глава трябваше да отхвърля публично обвиненията на председателя на парламентарната група на ДПС за корупция в президентството и цитира френски писател, според когото „една от най-отблъскващите привички в дребните души е това, че подозират своите низости у другите“. 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments