Защита на детското зрение от екраните: Стратегии и съвети от водещ специалист

0
97
Очен лекар и дете
Илюстративна снимка

През последните години има значително увеличение на случаите на късогледство сред децата в България. Тревожните данните са представени от проф. Христина Групчева, заместник-ректор на Медицинския университет във Варна, която отбелязва над 5% ръст на късогледите деца в I и II клас през последните 10 години.

Проф. Групчева подчертава критичната роля на зрението в нашия живот и обяснява, че очното здраве е „капитал“, който трябва да се пази с грижа и отговорност.

В контекста на световната пандемия от COVID-19 проф. Групчева подчертава допълнителните рискове за очното здраве, свързани с увеличеното време, прекарано пред екраните на електронните устройства. Тя акцентира на важността на мигането за поддържането на здравето на очната повърхност и предупреждава за вредите от тютюнопушенето и неправилната употреба на грим.

Проф. Групчева е автор на книгата „55 причини да обичаме очите”, където предлага практически съвети за поддържането на здрави очи. Тази книга е вдъхновена да насърчи хората да се хранят рационално и да водят здравословен начин на живот за защита на своето зрение.

Очната профилактика по думите на проф. Групчева е изключително важна задача със здравни, етични, икономически и общочовешки последици. Тя призовава за по-голямо внимание към очното здраве и за включването на редовни прегледи в здравната култура на обществото.

Подчертавайки важността на предотвратяването на късогледство и други очни заболявания още от ранна възраст проф. Групчева насочва вниманието към необходимостта от целенасочени усилия за подобряване на очното здраве и предотвратяване на зрителните увреждания. Тя напомня, че здравите очи са не само залог за пълноценен живот, но и предпоставка за общо благополучие.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments