Засилва се натискът за изключването на партията на Орбан от ЕНП

0
56
Виктор Орбан. Снимка: wikimedia commons
Виктор Орбан. Снимка: wikimedia commons

Четири национални партии в Европейската народна партия (ЕНП) призоваха президента на групата или да изключи, или временно да отстрани унгарската партия „Фидес“, предаде „Политико“.

Три партии подписаха писмо до президента Жозеф Дол с молба за изключването на „Фидес“. Това са фламандската „Християндемократически и фламандски“ (CD&V), валонският Хуманистичен демократичен център (cdH) и люксембургската Християнска социална народна партия (CSV), потвърди пред „Политико“ евродепутатът от Люкселмбург Франк Енгел. Четвъртата, португалската християндемократическа „Народна партия“, поиска „Фидес“ да бъде или изключена, или временно отстранена.

Писмата дойдоха след решението на унгарското правителство да започне публична кампания срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, коментира високопоставен член на ЕНП. „Този, който постоянно върви срещу християндемократическата идеология и ценности, няма място сред нас„, написа в „Туитър“ лидерът на CD&V Ваутер Беке, обявявайки подписаното от партията му писмо.

Според португалския вестник „Еспресо“ в писмото си християндемократическата „Народна партия“ говори за вътрешни проблеми, причинени от „Фидес“ в ЕНП, и отбелязва, че унгарската партия явно и нарочно е нарушила съюза на политическото семейство и неговите общи цели. В писмото се настоява за отговор от всички партии в състава на ЕНП.

Председателят на холандския „Християндемократически призив“ заяви, че заради скорошните събития неформалните дискусии с „Фидес“ вече нямат желания ефект и каза на Дол, че трябва да има дискусия за „позицията“ на „Фидес“ в групата.

Шведската „Умерена партия“ наскоро даде знак, че ще поиска „Фидес“ да бъде изключена, а лидерът на финландската „Национална коалционна партия“ по-рано този месец написа в „Туитър“, че „тези от нас, които са членове на ЕНП, ще обмислят следващите стъпки в оценката на членството в ЕНП на „Фидес“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments