Засилени проверки Бургас! Полицаи следят за измами със „Зелените сертификати“

0
2704
Проверка за ''Зелен сертификат''
Проверка за "Зелен сертификат". Снимка: Искра.бг

Засилени проверки в търговските обекти и заведенията започнаха от днес, предаде репортер на Искра.бг. Те имат за цел както да затегнат контрола по спазването на противоепидемичните мерки, така и да пресекат опитите за измами със „Зелените сертификати“.

От днес с инспекторите на РЗИ ще се движат и полицаи, които ще следят дали представените сертификати съответстват на документите за самоличност, които съответното лице носи у себе си. При установено нарушение не се налага глоба, а директно се квалифицира като документно престъпление.

Регионалният началник на един от големите хипермаркети в Бургас Владимир Симеонов уточни пред Искра.бг, че охранителите в търговските обекти нямат право да изискват личните документи на посетителите и това прави проверките им нелегитимни.

„Питаме и молим всеки един от нашите клиенти да представи „Зелен сертификат“. Ние нямаме други правомощия да проверяваме нито лични документи, нито какъвто и да е документ за самоличност. Ние ги проверяваме, но дали са валидни, дали са истински – това няма как да го знаем. Смятам, че нашата проверка трябва да отпадне, защото ние сме търговци. Не сме полиция, не сме контролни органи, ние сме тук, за да сме в услуга на нашите клиенти“, коментира Симеонов.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments