Защо жителите на столичния квартал „Горубляне“ излизат на протест?

0
162
Протест Горубляне
Снимка: Facebook

Жителите на столичния квартал „Горубляне“ излизат на протест. Те ще блокират за повече от час изхода на София през „Цариградско шосе“. Причината – не са съгласни с начина, по който се отчуждава тяхната собственост и настояват за справедливи обезщетения, предаде „bTV“.

Недоволните граждани разказаха, че част от плащането за отчужден имот не се осъществява. Заради това са завели и дело в съда за размера обезщетението, което са спечелили, но парите така и не са преведени.

Според закона, ако парите не бъдат дадени в определен срок, процедурата по отчуждаване се обезсилва.

От Столична община коментираха, че за дадени имоти е нямало издаден акт за общинска собственост, а планът за строеж е отпаднал. В процес на продължаване на строителни работи, то тогава ще се възстанови и утвърждаването по участъка.

Оттам добавиха още, че след изтичане на едномесечния срок от публикуването на обявлението, засегнатите лица, които не са съгласни с паричното обезщетение, могат да обжалват пред административния съд.

Протестиращите определиха процедурите по отчуждаване като опит за национализация на частната собственост. По думите им съгласно последните промени в закона, при закрити врати на съда, инвеститора има право да влезе в собствеността със съдебно решение, без да бъде платено на собственика на имота. Недоволните граждани заявиха, че предложените цени за квадратен метър са по-ниски от пазарните, което допълнително ощетява собствениците на имоти.

Съответните институции са информирани за ситуацията, а отговор беше получен само за конкретни казуси.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments