Защо вечер се спира уличното осветление в 70-те села на община Кюстендил?

0
339
Улична лампа
Улична лампа. Снимка: Pixabay

Нощем се спира уличното осветление в 70-те села в община Кюстендил заради икономии, коментираха от местната администрация за „БНР“. Оттам уточняват, че има приблизително 4500 осветителни тела по уличната мрежа, които се спират между 23:00 и 05:00 часа сутринта. Спирането се извършва по график за отделните населени места и ще продължи 2 седмици, докато системата бъде синхронизирана.

Уличното осветление се спира и в някои кюстендилски квартали, твърдят живеещите в тях. Най-вероятно това се случва заради пренастройване на системата и на часовниковия механизъм. Експертите обясняват и какви са икономиите от спряното нощно улично осветление:

„Според мои сметки близо 1400 kW се падат на час, което не е малко, ако го направиш светенето. Сега вече започва да свети уличното осветление – ако свети нормално, над 10 часа. На самата Нова година свети 14 часа и 40 минути. Това съм го засичал. Иначе през зимния период свети от порядъка на 12-13 часа.“

В дните между Бъдни вечер и Ивановден няма да бъде спирано осветлението във всички населени места. Причината – многото празници.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments