Защо в Окланд в Нова Зеландия няма да има български избори?

0
165
Избори
Избори. Снимка: Архив

Властите в Нова Зеландия оттеглиха съгласието за провеждането на изборите 2 в 1 за български президент и вицепрезидент и за Народно събрание заради влошена пандемична обстановка, съобщиха от Министерство на външните работи.

Посолството ни в Австралия е било уведомено тази сутрин българско време, че във връзка с влошената пандемична обстановка от COVID-19 в Нова Зеландия, и в частност в Окланд, където има най-много заразени, местните власти в града са оттеглили съгласието за провеждането на изборите за президент, вицепрезидент и Народно събрание през утрешния ден.

Секционната избирателна комисия в Окланд се е събрала в пълен състав, за да подготви секцията. При опит за влизане в общинската зала, предварително заплатена и потвърдена, СИК-Окланд е била уведомена, че във връзка с влошената пандемична обстановка не се разрешава провеждане на изборите. Посолството ни в Канбера, което е акредитирано и за Нова Зеландия, както и СИК-Окланд незабавно са отправили настоятелна молба към общината да бъде разрешено гласуването по изключение, но е получен отказ.

Съгласно изразено становище от посолството ни и председателят на СИК-Окланд, че предписанията на местните власти следва да бъдат уважени, МВнР е изпратило писмо до ЦИК с молба секцията да бъде закрита като бъде взето решение за заличаване на мястото.

Членовете на Секционната избирателна комисия, които бяха изпълнили всички указания за подготовка на изборите и оборудване на помещението, са уведомили потенциалните гласоподаватели за отказа на властите в Окланд да се проведат предстоящите избори.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments