Защо СЗО издава предупреждение за друг произведен в Индия сироп за кашлица?

0
66
Сироп за кашлица.
Сироп за кашлица. Снимка: Пиксабей

Световната здравна организация /СЗО/ съобщи, че на Маршаловите острови и Микронезия е открита партида замърсен сироп за кашлица, произведен в Индия, предава „BBC“.

СЗО заяви, че тестваните проби от сироп Guaifenesin TG, произведен от базираната в Пенджаб QP Pharmachem Ltd, показват „неприемливи количества диетиленгликол и етиленгликол. И двете съединения са токсични за хората и могат да бъдат фатални, ако се консумират. В изявлението на СЗО не се уточнява дали някой се е натровил.

Последният сигнал идва месеци след като СЗО свързва други сиропи за кашлица, произведени в Индия, със смъртните случаи на деца в Гамбия и Узбекистан. Судир Патак, управляващ директор на QP Pharmachem, коментира пред „BBC“, че компанията е изнесла партидата от 18 346 бутилки за Камбоджа, след като е получила всички необходими регулаторни разрешения. Той изтъкна, че не знае как продуктът е стигнал до Маршаловите острови и Микронезия.

„Не изпратихме тези бутилки в тихоокеанския регион и те не бяха сертифицирани за употреба там. Не знаем при какви обстоятелства и условия тези бутилки са достигнали до Маршаловите острови и Микронезия“, коментира Патак, добавяйки, че компанията му е изпратила правно известие до фирмата, изнесла партидата лекарства за Камбоджа.

В изявлението на СЗО се казва, че продуктът, който се използва за облекчаване на затлачванията в гърдите и симптомите на кашлица, е тестван от австралийския лекарствен регулатор, Therapeutic Goods Administration.

Сиропът се предлага на пазара от Trillium Pharma, базирана в щата Харяна. „BBC“ не можа да се свърже с представител на Trillium по телефона. Индийското правителство не е реагирало на последния сигнал.

В изявлението се добавя, че „нито посоченият производител, нито търговецът са предоставили гаранции на СЗО за безопасността и качеството на тези продукти“.

Индия е най-големият износител на генерични лекарства в света, задоволявайки голяма част от медицинските нужди на развиващите се страни. Но през последните месеци много индийски фирми бяха подложени на проверка за качеството на техните лекарства, като експертите изразиха опасения относно производствените практики, използвани за производството на тези лекарства.

През октомври СЗО обяви глобален сигнал и свърза четири сиропа за кашлица, произведени от Maiden Pharmaceuticals, със смъртта на 66 деца от бъбречни наранявания в Гамбия. Както индийското правителство, така и компанията Maiden Pharmaceuticals отрекоха обвиненията.

През март Индия отмени лиценза за производство на фирма, чиито сиропи за кашлица бяха свързани с 18 смъртни случая на деца в Узбекистан. По-рано този месец FDA заяви, че е установила, че индийският производител на капки за очи, свързан с три смъртни случая и сериозни инфекции в САЩ, е нарушил няколко норми за безопасност.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments