Защо собствениците и наемателите на земеделски земи от Хаджидимово искат да протестират?

0
119
Земеделска земя
Земеделска земя. Снимка: Wikimedia commons

Собствениците и наемателите на земеделски земи от Хаджидимово излизат на протест. Недоволството им е насочено срещу начина, по който се предоставят ниви и пасища. Те настояват незабавно да се отменят текстовете на закона, които според тях посягат на конституционното им право на собственост, предаде „БНР“.

Хиляди декари частни земеделски имоти са били дадени на три фирми в общината, които са заявили желание да обработват така наречените „бели петна“. Става въпрос за нивите, чиито собственици не са съобщили до 31 юли, че ще ги обработват сами. Повечето от хората не знаят това, а и досегашната практика е била да ги отдават под наем. Сред изненаданите са и дългогодишните наематели на земите.

„За първа година възниква този проблем. Ние досега сме си сключвали договори със собствениците на имоти и си е било всичко нормално“, коментира земеделецът Иван Сабахлъков.

По думите на областния директор Кирил Укев собствениците на земеделски земи не са ощетени, тъй като наемателите на „белите петна“ заплащат дължимата рента в службите по земеделие и хората могат да си ги получат.

„Подава заявление по образец, прилага удостоверение за наследници, получава полагащата му се наемна сума“, обясни той.

Справка на „БНР“ на внесените от фирмите пари за разпределените им над 5000 декара ниви, ливади и пасища показва цена между 1 и 9 лв за декар, а по договорите за наем, които собствениците подписват с арендаторите, сумата е 30 лева.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments