Защо се отказват лекарства на онкоболен младеж?

0
27
Димитър Щилиянов
Снимка: Скрийншот от репортаж на бТВ

Момче с онкологично заболяване има нужда от лекарства, които законът не разрешава да му бъдат дадени у нас. Институциите отказват, а за близките му това е единствената надежда за спасение.

През 2018 г. Димитър Щилиянов го диагностицират със „Сарком на Юинг“ – вид рак на костите. Лекарите от УМБАЛ Свети Георги успяват да го вкарат в ремисия. През тази година болестта се завръща с рецидив в гръбначния стълб, пише „бТВ“.

Трябва да се извърши спешна операция на 20-годишното момче у нас. Изследване, проведено в Германия, показва коя терапия може да унищожи тумора. Тя се нарича „прицелна“ и се смята за нова ера във фармацията и медицината. При нея е необходима комбинация от медикаменти, които са предназначени за друг тип рак. А в страната ни приемът им извън признатото предназначение, не е уреден.

Според лекарите – това е „Параграф 22“ и няма правилен ход. От здравното министерство поясняват, че такава употреба означава да се приложи лечение, недоказано от производителя за конкретното заболяване и неодобрено от регулаторните власти. Употребата изисква документирана аргументация и осъзната отговорност.

Има предложени законодателни промени, с които да се регламентират тази употреба когато липса алтернатива и има научни основания. Те обаче засега не са факт. Освен това предвиждат при тези казуси пациентите сами да плащат лечението си. А парите са непосилни за Димитър и близките му.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от