Защо премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън е изправен пред призиви да подаде оставка?

0
21
Премиер Борис Джонсън
Премиер Борис Джонсън. Снимка: Boris Johnson, Facebook

Британският премиер Борис Джонсън се бори да запази поста си за пореден път заради събирания в официалната му резиденция, за които се твърди, че са нарушили собствените му правила за блокиране поради COVID, пише „BBC“. В опасен момент за неговото ръководство, той е обвиняван, че е заблудил обществеността и парламента относно провеждани партита с напитки, които са се състояли на „Даунинг стрийт“ 10 в Лондон. Той не само е изправен пред призиви за оставка от опозиционните политици, но и с бунт сред членовете на собствената му Консервативна партия.

Наред с разкритията за потенциално нарушаващи COVID мерките събирания, той е изправен пред натиск и на други фронтове – включително финансиране за ремонт на апартамент и скандал от миналата година, в който правителството му се опита да спаси депутат от консерваторите, който беше замесен в този скандал. Още повече усложнявайки нещата, имаше поредица от критики от бившия върховен съветник на Джонсън Доминик Къмингс, който каза, че министър-председателят е бил предупреден за парти с напитки в градината на „Даунинг стрийт“ преди събитието.

Сега консерваторите преценяват дали човекът, който помогна за спечелването на вота за Брекзит и даде огромно мнозинство на последните избори, всъщност е незаменим. Тъй като позицията на министър-председателя изглежда все по-крехка, нека да погледнем назад как стигнахме до тук – и накъде може да се насочим, пише изданието.

Какво знаем за въпросните събития?

През пролетта на 2020 г., по време на първото COVID блокиране в Англия, Борис Джонсън присъства на парти „BYOB“ (или „донесете си алкохол“) в градината на „Даунинг стрийт“. По това време ограниченията, наложени от правителството, казваха, че хората не могат да напускат домовете си – или да бъдат извън мястото, където живеят – без разумно извинение. Това включваше работа (ако не можете да работите от вкъщи), упражнения и пазаруване на стоки като храна и лекарства. Законът също така забранява събирането на повече от двама души на обществено място, освен ако всички те не са членове на едно и също домакинство или събирането е „от съществено значение за работните цели“.

Смята се, че около 30 души са присъствали на градинското парти на „Даунинг стрийт“. Юристи обаче отбелязаха, че локацията не е обществено пространство. При друг случай снимка от май 2020 г. показва премиера и неговия персонал с бутилки вино и чийзборд в градината на „Даунинг стрийт“. Когато го попитаха за това, той каза, че хората са „на работа и говорят за работа“. Премиерът се извини за „погрешните преценки, които бяха направени“ и каза, че не е знаел, че събитието, на което е присъствал на 20 май, е било парти, но е „имплицитно вярвал“, че това е работно събитие.

Съобщава се за няколко други събирания в края на 2020 г. и през април 2021 г., включително две партита с участието на персонала на Джонсън, проведени в нощта преди погребението на принц Филип – в момент, когато събиранията на закрито бяха забранено. Джонсън не беше засечен на нито едно от партитата и офисът му по-късно се извини на кралицата след докладите по случая. Но разкритията и неговото справяне с аферата разгневиха обществеността и политиците от всички страни.

Какво се разследва?

В ход е разследване за установяване на „общо разбиране за естеството“ на събиранията на „Даунинг стрийт“ и дали трябва да бъдат предприети някакви „индивидуални дисциплинарни мерки“.

Докладът, воден от висшия държавен служител Сю Грей, вероятно е до голяма степен фактически разказ и няма да се произнесе дали законите за блокиране са нарушени. Ако обаче разследването ѝ открие доказателства за потенциално престъпно поведение, то ще бъде отнесено в полицията.

Какво разследва Сю Грей?

Въпреки че професионализмът на Грей е възхваляван, тя има трудната задача да разследва своите шефове – включително премиера. От своя страна Джонсън призовава депутатите да изчакат резултата от доклада на Грей, преди да дадат присъда за неговото поведение.

През декември 2021 г. висшият държавен служител на Обединеното кралство Саймън Кейс се оттегли от ръководството на същото разследване на страните, когато се оказа, че едната е била задържана в собствения му офис.

Може ли премиерът да бъде изгонен без избори?

Да. За разлика от САЩ, Обединеното кралство не избира пряко своя министър-председател, така че като лидер на управляващата Консервативна партия Джонсън зависи от продължаващата подкрепа на своите депутати. Изправени пред обвинения като подвеждане на парламента и обществеността, консервативните депутати, които поставят под съмнение способността на Джонсън да ръководи страната, могат да подадат писма за недоверие към него.

Затова ако 54 депутати от собствената партия на премиера изпратят писма, това ще доведе до вот на доверие, което от своя страна ще предизвика борба за лидерство, ако премиерът загуби този вот. След това други бъдещи лидери ще трябва да бъдат номинирани от поне двама колеги депутати от консерваторите. Ако има няколко кандидати, те ще бъдат намалени до двама лица чрез поредица от гласуване. Кандидатите могат да се оттеглят между кръговете и ако всички освен един се оттеглят, единственият оставащ кандидат ще стане лидер, без да е необходимо гласуване от членовете.

Само шепа депутати от консерваторите са заявили публично недоверие на премиера, но се смята, че други обмислят насаме да изпратят писма, а един депутат каза пред “BBC”, че смятат, че прагът може скоро да бъде достигнат.

Какво се случва след това?

Докато няколко консервативни депутати се присъединиха към хора от опозиционни партии, призовавайки Джонсън да се оттегли, повечето публично заявиха, че са готови да изчакат приключването на разследването на Сю Грей, преди да решат как да продължат. Също както депутатите могат да подават писма за недоверие, така и да ги оттеглят, като на този етап не е ясно колко ще преминат с това, когато му дойде времето.

Междувременно разследването няма да предложи преценка за премиера или неговото поведение, а просто ще изложи фактите. Проучването наГрей, резултатите от което се очакват някъде следващата седмица, може да заключи, че няма неоспорими доказателства, че Борис Джонсън е присъствал – изрично – казано, че събитието с напитки в градината му е нарушение на правилата. Но депутатите от консерваторите ще следят внимателно какво мислят избирателите, като рейтингите на премиера в анкетите вече падат.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments