Защо починалите заради COVID ваксинирани не означава, че ваксините са неефективни?

0
19
Ваксина
Ваксина. Снимка: Pixabay

Бившият държавен секретар на САЩ Колин Пауъл почина в понеделник от усложнения на COVID-19, пише “CNN”. Семейството му обяви, че е напълно ваксиниран. Той беше на 84 години и имаше множествена миелома, рак на кръвта.

Здравните служители се притесняват, че активистите срещу ваксините ще се възползват от смъртта на Пауъл, за да твърдят, че ваксините не работят. Ако все още можете да умрете след ваксинация срещу COVID-19, какъв е смисълът да се ваксинирате? Какъв е отговорът на този въпрос? Медицинският анализатор на „CNN“ д-р Леана Уен, лекар по спешност и професор по здравна политика и управление в Училището по обществено здраве на Университета Джордж Вашингтон, отговаря на редица питания относно този феномен. Тя е и автор на нова книга „Спасителни линии: пътуване на лекар в борбата за общественото здраве“.

„CNN“: Когато виждаме ваксинирани хора да умират от COVID-19, как обяснявате, че ваксините все още си заслужават да бъдат приложени?

Д-р Леана Уен: Трябва да започнем с науката и това, което показват изследванията. Ваксините срещу COVID-19 са изключително ефективни за предотвратяване на заболяване и особено тежкото прекарване на болестта. Най-новите данни от Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ показват, че те намаляват вероятността от положителен тест за COVID-19 с 6 пъти и вероятността от смърт с 11 пъти. Това означава, че ако сте ваксинирани, сте изправени пред шест пъти по-малка вероятност да се заразите с COVID-19, отколкото някой, който не е ваксиниран. И имате 11 пъти по-малка вероятност да умрете от COVID-19 в сравнение с неваксиниран човек. Това е наистина отлично.

Ваксините срещу COVID-19 обаче не ви защитават на 100%. Нито една ваксина не може да ви обещае това, просто на практика почти никакво медицинско лечение не е 100% ефективно. Това не означава, че ваксината не работи, или че не трябва да се имунизирате.

„CNN“: Има ли по-голяма вероятност някои хора да получат тежки усложнения от COVID-19, въпреки ваксинацията?

Уен: Да и въз основа на наученото, генерал Пауъл попада в тази категория. Знаем, че хората, които са по-възрастни и имат основни придружаващи медицински състояния, са по-склонни да страдат от тежко прекарване на коронавирус и да умрат след пробивни инфекции. Тези, които са изложени на особен риск, са хора с имунна недостатъчност. Наличието на множествена миелома би поставило генерал Пауъл в тази категория и в допълнение към по-голямата му възраст би увеличило нивото на риск.

Имайте предвид, че това е една от причините да се препоръчват бустер игли. Още през август федералните здравни служители препоръчаха хората с умерен или тежък имунокомпромис, които попадат в тази категория, да се насочат към ваксините Pfizer или Moderna, да получат трета доза от ваксината. Те предупредиха, че дори и с допълнителната доза, имунокомпрометираните индивиди трябва да вземат допълнителни предпазни мерки. Това е така, защото това е категория хора, които са особено податливи на тежки последици.

„CNN“: Преди сте казвали, че ваксините действат най-добре, когато всички ги приемат, нали?

Уен: Точно така. Мислете за ваксината срещу COVID-19 като за много добър дъждобран. Работи много добре, за да ви предпази по време на дъжд. Но ако сте в гръмотевична буря и след това дойде ураган, има много по-голям шанс да се намокрите. Това не означава, че дъждобранът ви е дефектен. Това означава, че сте попаднали в лошо време и само дъждобранът невинаги може да ви защити. Ако сте заобиколени от много вируси, това увеличава шансовете ви да се заразите. Проблемът не е ваксината – това е, че има твърде много от вируса около вас. Ето защо ключът е да се ваксинират възможно наймного хора. Това намалява общия процент на инфекция и в крайна сметка защитава всички. И ако се намирате в район с много случаи на вируса, носенето на маска в претъпкани помещения на закрито добавя допълнително нивото на защита.

И нека не забравяме, че ние също се ваксинираме, за да защитим най-уязвимите сред нас, които са изложени на най-висок риск от тежки последици.

Проучване на 13 държави в продължение на 6 месеца показа, че напълно ваксинираните лица съставляват само 4% от всички хоспитализации поради COVID-19. Неваксинираните хора са 17 пъти по-склонни да бъдат хоспитализирани заради коронавирус, отколкото напълно ваксинираните възрастни, според това проучване на CDC. Тези, които завършват с пробивни случаи, водещи до хоспитализация, в повечето случаи са по-възрастни и имат множество основни медицински състояния, както обсъдихме вече.

„CNN“: Какво друго бихте казали на тези, които не вярват, че ваксината е ефективна?

Уен: Бих ги помолила да помислят за други аспекти на медицината. Да кажем, че някой има сърдечно заболяване. Има лекарства за лечение на сърдечни заболявания, но те не са 100% ефективни – нищо не е такова. Това, че някой завършва с обостряне на заболяването си и е в болница, не означава, че лекарствата не си струва да се приемат.

Или нека използваме пример за превенция. Да кажем, че някой, който яде здравословна диета и спортува много, все пак завършва с високо кръвно налягане и диабет. Това не означава, че диетата и упражненията не са добри. Това просто означава, че можете да предприемете всички правилни стъпки за предотвратяване на заболяване, но понякога все пак можете да се сдобиете с болестта.

Една от основните загадки в общественото здраве е, че работата, която вършим, е за превенцията. Докато виждате крайния резултат, ако и когато превенцията се провали, не виждате всички спасени животи поради превенцията.

Проучване за моделиране на обществото, подкрепено от Националните здравни институти, установи, че ваксините срещу COVID-19 са предотвратили повече от 139 000 смъртни случая през първите пет месеца, в които са били налични. До 9 май в Съединените щати са настъпили около 570 000 смъртни случая от COVID-19. Без ваксини биха могли да се случат 709 000 смъртни случая.

Изводът е, че ваксините действат. Те намаляват вероятността от заразяване с болест и тежко заболяване и смърт. Те не са 100%, защото нищо не е така.

„CNN“: Могат ли ваксините също да предотвратят възраждането на вируса тази зима?

Уен: Да. Окуражаващо е, че броят на заразените с COVID-19 пада от ужасната Делта вълна, която погълна страната това лято. Възможна е обаче друга вълна от инфекции, особено при само 57% от населението на САЩ напълно ваксинирани. Съгласен съм с д-р Антъни Фочи, който каза този уикенд, че ще бъде в рамките на нашите възможности да предотвратим това да се случи … Степента, до която продължаваме да слизаме в този наклон, ще зависи от това колко добре се справяме с постигането повече хора са ваксинирани.

В крайна сметка ключът към намаляване на риска на всеки от заразяването с COVID-19 и към прекратяване на пандемията е всички ние да се ваксинираме. Това защитава нас и хората около нас.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments