Защо областният управител на Бургас е подписал скандален договор за поставяне на бунгала край плаж „Зеленко“ в Царево?

10
17801
Плаж "Зеленко"
Плаж "Зеленко". Снимка: Емил Пейчев

Областният управител на Бургас Мария Нейкова е подписала договор за поставяне на 6 броя бунгала в държавен имот, разположен в непосредствено зад плаж „Зеленкото“ в кв. „Василико“ в Царево. Това разкри общественикът Емил Пейчев пред Искра.бг, уточнявайки, че процедурата е стартирала, докато губернатор е бил Вълчо Чолаков /2014-2021/, но договорът е бил подписан от Нейкова с концесионера на плажа в периода 2017-2022 година срещу смешната сума от 572 лева на месец.

„В момента няма сключен договор за концесия. Търгът ще бъде на 12 април в сградата на Министерството на туризма, което ще бъде голям проблем за останалите участници в него. Защото дори и да вземат плажа, поставените зад него обекти ще създават проблеми. По принцип, когато се пуска подобна процедура за концесия, би следвало самият плаж да е изчистен от подобни обекти, но такива вече има – съществува заведение, което е на същия собственик, който беше концесионер до средата на миналото лято. Сега иска да постави и бунгала.“

Според Пейчев, Нейкова е имала пълното основание да не подпише договора за бунгалата и обясни защо:

„Въпросният концесионер беше изградил върху държавния имот тераса, която ползваше като част от заведението си. Имаше заповед от Областна администрация да бъде премахната и в средата на лятото, в началото на август, тази тераса беше съборена. Това си е основание, че има нарушаване на договора и той да бъде прекратен.“

Общественикът твърди, че човекът, подал заявление да бъде поставено заведение върху скалите на „Нестинарка“, е поставено лице на концесионера и реално той стои зад него.

„На Мария Нейкова не й прави чест това, което реално прави. Вероятно даде крачка назад и прекрати процедурата, свързана с поставянето на заведение върху скалите, заради големия публичен и обществен отзвук. Но при този случай и тази процедура, договорът е бил реализиран през лятото, когато никой не се занимава да гледа реално какво е обявила Областна администрация и заради това вероятно предишният концесионер е спечелил търга, ако е имало такъв и договорът е бил подписан.“

Позовавайки се на Закона за достъп до обществена информация, общественикът е подал в Областна администрация-Бургас искане да му се предоставят договорът, схемата за поставяне, както и всички налични документи, свързани с търга.

Пейчев настоява областният управител да вземе мерки в противен случай ще се направи всичко необходимо този договор да не бъде реализиран, защото против него са се обявили всички жители и гости на Царево, в това число и собствениците на ваканционни имоти.

„Хората са готови дори и на гражданско неподчинение само и само това да не се случи, защото плажът, който е около 100-150 метра неслучайно го наричаме „Зеленкото“ – ивицата му граничи със зелена полянка и той иска точно на нея, която е с 5-6 метра ширина, да постави тези бунгала. Така визията на целия този плаж ще отиде в канала.“, коментира още той.

Абониране
Известие от
guest

10 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Ива
Ива
1 година по-рано

Този “човек”наречен Емил Пейчев,искал да промени община Царево..Как може от няколко месеца да не спира да подава жалби на всякъде?Да не спира подава сигнали за щяло и нещяло?Хайде сега ново,хората искат да си влагат парите в общината да правят красиви места къде да ходят хората!Да има красиви заведения да им е приятно да седнат да вечерят или да разпуснат малко..Но НЕ това е просто един пиар с който Емил Пейчев явно се бори за повече гласове,но уби милият ми той няма как са стане.Спри да се бъркаш и да пречиш на хората да влагат в “твоята”община..

Тодор
Тодор
1 година по-рано
Reply to  Ива

Всеки иска да си. влага парите, защото от това ще спечели.Но,ако е противозаконно и предвидено за конкретен. човек без обществен търг се нарича схема за корупция.

Тодор
Тодор
1 година по-рано
Reply to  Тодор

В обявата си пише търг с ЯВНО наддаване!!!Такаче всеки й
Който е искал е могъл да кандидатства!!!
Всеки който инвестира с търговска цел е нормално и да печели!!!

Пешо
Пешо
1 година по-рано

Браво Емо , показвай далаверите .

Морето
Морето
1 година по-рано

Така ще бъде докато община Царево няма Общ устройствен план.
Всеки ще се прави на улав….

Галин
Галин
1 година по-рано

Тази община е пропита от корупция, време е да бъде разследвана управата!

Симона
Симона
1 година по-рано

Нормално е когато влагаш в нещо което е с търговска цел да печелиш!
На всеки му е виновен някой,защо като не сте доволни от общината продължавате да гласувате и да избирате тези хора толкова години?Замислялисте се някога?Кто дойдоха новите,младите от ПП какво направиха еб@#а ви майката на всички!
Този мошенник Пейчев той ще ви довърши 😀😀😀

Горин
Горин
1 година по-рано
Reply to  Симона

Ходи и виждаме много места в чужбина, всичко се прави с мисъл за природата и без да се разрушават брегове, скали, гори. навсякъде е ниско строителство. Барове в морето и плажа само на слънчака можеш да видиш.

Тодор
Тодор
1 година по-рано
Reply to  Горин

А защо си мислите,че и тук неможе да се направи същото???Ти в кой свят живееш бе момче????

Тодор
Тодор
1 година по-рано

Хора отидете в чужбина,разгледайте какво правят хората по плажовете,по скалите и къде ли не.Винаги е пълно с туристи,тук корортите ни са прекрасни но няма хората къде да седнат.
В какъв свят живеете хора от Царево