Защо Герт Вилдерс е най-лошият кошмар на ЕС?

0
65
Герт Вилдерс
Снимка: Фейсбук

Една от репликите на политика Герт Вилдерс, с която той подстрекава нидерландските избиратели, може да повлияе негативно на Брюксел повече от всяка друга, а именно призивите за референдум за напускане на Европейския съюз /ЕС/, съобщи “Politico”.

Седем години след като британците гласуваха за Брекзит, т.нар. гласуване за Некзит беше основна част от окончателно успешното предложение на крайнодесния лидер в Нидерландия. И макар че през последните седмици Вилдерс смекчи антиислямската си реторика, за момента няма признаци, че той възнамерява да отслаби евроскептицизма си след своята твърде вероятна шокираща изборна победа. Дори и избирателите в страната да не бъдат убедени да последват примера на британците от ЕС, а социологическите проучвания сочат, че това е малко вероятно, има всички индикации, че едно правителство, оглавено от Вилдерс, все пак ще бъде кошмар за Брюксел.

Влиятелното присъствие на Вилдерс на масата по време на срещата на върха на ЕС би променило динамиката на събитията, наред с действията на други крайнодесни и националистически лидери, които вече заемат важни позиции. Очаква се политиките, вариращи от мерки в областта на климата до помощта за Украйна, да бъдат подложени на задълбочено обсъждане и дори на промяна.

След обявяването на резултатите от екзитполовете потенциалните дясноцентристки партньори не изключват възможността да сформират коалиция с Вилдерс, който се очертава като категоричен победител. Това се радва на стабилна подкрепа, че през последните 10 години е бил настрана от центристите. От своя страна 60-годишният ветеран изглежда напълно сериозен в намерението си да вземе властта сам този път.

Откакто заместничката на Марк Рюте начело на партията „Народна партия за свобода и демокрация“  – Дилан Йешилгьоз, посочи в началото на предизборната кампания, че евентуално би могла да започне коалиционни преговори с Вилдерс, лидерът на крайната десница даде всичко от себе си, за да изглежда по-разумен в очите на избирателите и опонентите си. Той смекчи някои от най-острите си позиции, особено по отношение на исляма, като например забраната на джамиите, като заяви, че на дневен ред има по-спешни приоритети за решаване.  Вчера вечерта, когато тенденциите в тазгодишния вот бяха ясни, Вилдерс беше по-ясен: „Много добре разбирам, че партиите не искат да бъдат в правителство с партия, която се стреми към противоконституционни мерки. Ние няма да говорим за джамии, корани и ислямски училища“.

Дори ако Вилдерс склони да се откаже от искането си за референдум в ЕС в замяна на властта, победата му все пак ще предизвика сътресение в институциите на ЕС. Ако центристките партии се обединят, за да не го допуснат до изборите, то тогава отново може да се наложи да платят цената на гнева и недоволството на нидерландските граждани, макар и по-късно. Подобен е случаят и с един от най-изявените защитници на идеята за Брекзит, Найджъл Фараж, който показа ясно, че не е необходимо да си на власт, за да имаш силно влияние.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments