Защо дипломати на САЩ ще бойкотират Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г.?

0
8
Олимпиада
Снимка: Pixabay

САЩ обявиха, че възнамеряват да извършат дипломатически бойкот по време на Зимните олимпийски игри през 2022 г., които ще се проведат в Пекин, Китай. Белият дом съобщи, че на игрите няма да бъде изпратена официална делегация поради опасения, свързани с нарушаване на човешките права в Китай. Въпреки това администрацията на президента Джо Байдън заяви, че американските спортисти ще могат да участват без проблем в състезанията, както и че ще получат пълната подкрепа на правителството.

Преди време Китай заяви, че ще предприеме „решителни контрамерки“ в случай на бойкот от страна на някоя държава. Миналия месец Джо Байдън сподели, че обмисля дипломатически бойкот на събитието. Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки потвърди решението му вчера, като заяви, че администрацията няма да допринесе за „фанфарите“ на Олимпийските игри. Псаки добави, че правителството на САЩ не смята, че  не е правилно да накаже спортистите, които са тренирали за този момент„, но отказът за изпращане на официална делегация на САЩ на Игрите през 2022 г. „цели да изпрати ясно послание„.

Политическа позиция

В отговор на съобщението на САЩ посолството на Китай във Вашингтон заяви, че бойкотът е „сериозно изкривяване на духа на Олимпийската харта“.

Никой не се интересува от това дали тези хора ще дойдат или не и това няма да окаже никакво влияние върху успешното провеждане на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г.“, заяви говорителят на китайското посолство Лиу Пенгю, цитиран от “Reuters”. Лиу обясни още, че не е била отправяна покана към американските политици, затова този дипломатически бойкот изглежда неочакван.

Говорителят на китайското външно министерство Джао Лицзян заяви преди обявяването на решението, че Китай ще предприеме „решителни контрамерки, ако САЩ се опитат да постигнат своето на всяка цена„.

В китайската социална медия „Weibo“ темата, озаглавена „Дипломатически бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин от страна на САЩ, е била цензурирана от търсачката на платформата тази сутрин. Повечето от коментарите под публикацията за новината, качена в сайта на държавната медия“ Global Times“ също са били изтрити, като са останали само осем от близо 1500 коментара.

При провеждането на Олимпийските игри обикновено присъстват високопоставени правителствени представители от САЩ и други държави. По-рано тази година първата дама Джил Байдън оглави делегацията на САЩ по случай Летните олимпийски игри в Токио.

Двупартийна подкрепа

В САЩ дипломатическият бойкот беше приветстван както от депутатите от Демократическата партия, така и от републиканците.

Републиканският сенатор от Юта Мит Ромни написа в Twitter, че администрацията на Байдън е била „права да откаже“ дипломатическо присъствие на Олимпийските игри, а председателят на Камарата на представителите от Демократическата партия Нанси Пелоси добави, че също приветства решението. Някои американски политици обаче заявиха, че според тях дипломатическият бойкот не е достатъчна стъпка, а сенатор Том Котън определи този ход като „половинчата мярка“ и заяви, че администрацията е трябвало да предприеме „пълен бойкот“ на игрите.

Както е известно, САЩ обвиняват Китай в налагане на репресии срещу уйгурската общност и други мюсюлмански малцинства, живеещи предимно в автономния район Синдзян. Напрежението ескалира и заради начина, по който Китай потиска политическите свободи в Хонконг, както и заради скандалните твърдения на китайската тенисистка Пън Шуай, която обвини високопоставен правителствен служител в тормоз.

Твърди се, че и други държави, включително Обединеното кралство и Австралия, също обмислят бойкоти. Дипломатическият бойкот на Зимните олимпийски игри през 2022 г. от страна на администрацията на Байдън е далеч по-малко мащабен от предишния бойкот на САЩ през 1980 г. , когато САЩ изтеглиха своите спортисти от Олимпийските игри в Москва в знак на протест срещу съветската инвазия в Афганистан, извършена през предишната година. Съветският съюз на свой ред и неговите съюзници бойкотираха следващите Летни олимпийски игри през 1984 г., които се проведоха в Лос Анджелис. Неотдавна САЩ обявиха, че Летните олимпийски игри през 2028 г. отново ще бъдат проведени в Лос Анджелис.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments