Защо Божидар Божанов се опасява, че може да няма реформа в Прокуратурата?

1
61
Божидар Божанов
Божидар Божанов. Снимка: Facebook

„Вчера Радомир Чолаков /народен представител от ГЕРБ в предишни парламенти/ написал някаква странна статия, с която казва /наред с личните обиди/: промените в Конституцията са лоши, трябва Конституционният съд да ги отмени. Няма да се спирам на всички вътрешни противоречия, логически заблуди, внушения и лъжи в текста, но ще обърна внимание на най-важното по същество.“

Така започва Facebook публикация на Божидар Божанов от „Да, България“, която продължава по следния начин:

„Чолаков се опитва да оспори международния стандарт, че за да има независим съд, кадровият орган /ВСС/ трябва да има мнозинство от съдии, които са избрани от съдии.
Срещу това той казва: „Цялата власт, включително съдебната, произтича от народа“. Сигурен съм, че за Народния съд е използвана същата логика. Тя е погрешна, защото властта в съдебната система произтича от народа по силата на законите, които я уреждат, и са приети от парламента, а не по силата на кадровото влияние.

Но интересното е, че същото явно не важи за прокурорския съвет – там не бивало да има мнозинство, избрано от парламента. Да си се капсулира под единоначалието на главния прокурор.

И разбира се, пак противоречейки си, призовава 12 конституционни съдии, които не са избрани пряко от народа, да отменят нещо, прието от 160, избрани пряко от народа, и то не защото е противоконституционно, а защото било вредно, по мнението на един от гласувалите го /иронизирам, разбира се – Конституционният съд е в правомощията си, приети от парламента, избран от народа/.

В същия ден, специалистът по всичко Михаил Константинов, също близък до ГЕРБ, развил сходна теза – „Да, България“ с тяхната лоша конституция има обсесия с тая съдебна реформа, и да се спре с нея.

Очаквам в следващите дни по студията да дефилират и други конституционни корифеи, да громят Христо Иванов, Атанас Славов, Надежда Йорданова и „Да, България“ и да призовават Конституционния съд да отмени промените.

Реалността е следната – премахването на всевластието на главния прокурор вече дава резултат, и това е уплашило Пеевски, че губи контрол. Дори без новия Закон за съдебната власт, промените вече работят и затова се прави опит за пропаганден разказ срещу тях (и срещу нас, като основен двигател), така че да няма обществено недоволство, ако Конституционният съд ги отмени.

Лошото е, че ако номерът мине и Конституционният съд се подаде на натиска на Пеевски и бързо отмени всичко, реформа в прокуратурата вероятно няма да може да има без Велико народно събрание, което пък от своя страна крие огромни рискове от залитане по популизъм и желание за „твърда ръка“.

Това е една от причините да предложим търсенето на мнозинство за съдебна реформа в този парламент. Защото ако от този отговор се избяга „по тъча“ и не се очертае потвърждаващо реформата мнозинство, може да се върнем 30 години назад по отношение на възможностите за прокуратура, която не е по съветски модел.

Все пак, вярвам в интегритета на конституционните съдии и в това, че няма да извършат политически акт със сериозни последици, вкл. за стабилността на страната.“

Важни срокове за получване на помощта de minimis за картофи, черупкови плодове и култивирани гъби

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Защо Божидар Божанов се опасява, че може да няма реформ… […]