Защо багери разкопават коритото на река Искър в Самоковско?

0
235
Багер в река Искър
Багер в река Искър. Снимка: Скрийншот от YouTube

Багери по бреговете на река Искър – за това алармират граждани пред „bTV“. Те са разположени на приблизително 300 метра под каменния мост при местността „Мечката“.

От Риболовен клуб „Балканка“ са пуснали сигнал, в който се посочва, че машините копаят „като луди“ в реката, има изсечена крайбрежна растителност и брутално закононарушение. Предвиждало се на мястото да бъде изградена помпена станция за голф игрище, хотелски и жилищен комплекс, които ще бъдат вдигнати близо до Горни и Долни Окол.

Автор на сигнала е Иван. Той разказва, че лично е снимал как в края на работния ден багери правят очистване по реката. Според него няма никакъв контрол. От риболовния клуб твърдят, че са били унищожени множество дървета.

Междувременно инвеститорите обясниха, че коритото на Искър ще бъде отклонено, а действията им са законни, както и че притежават всички разрешителни. Техен представител изтъкна, че са преминали през всички процедури, като община Самоков и Басейнова дирекция са одобрили подробния устройствен план, чрез който се прекарва въпросното трасе. По думите му процедурата е продължила 4 години, докато се сдобият с разрешителното за строеж.

Експертът Ангел Еленков от дирекция „Контрол“ към Басейновата дирекция потвърди, че е била извършена проверка и не са били установени нарушения.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments