Защо 17% от колите в Кърджали ще плащат по-висок данък?

0
153
Автомобил
Снимката е илюстративна

Близо 17% от автомобилите в Кърджали ще плащат с 40% по-висок данък заради отпадане на отстъпката за катализатор. Това коментира заместник-кметът на община Кърджали Тунджай Шюкрю пред Дарик.

На последното заседание на Общинския съвет беше взето решение за промяна на ставките на данъците за превозните средства. Промените се наложиха заради приетата в Закона за корпоративното подоходно облагане нова формула за определяне на данъците. В нея са заложени мощността на автомобила, годината на производство и екологичния стандарт.

Най-осезаема промяна в увеличението на налога ще усетят собствениците на 7 684 леки автомобила, от 25 533 регистрирани в общината. Притежателите на 2 987 по-нови автомобили, с екологичен стандарт от Евро 4 нагоре, пък ще плащат осезаемо по-малко за колите си.

Съгласно новата формула, промени ще има в данъка на почти всички автомобили, но те ще бъдат незначителни, обясни Тунджай Шюкрю. Той допълни, че в общината най-голям е броят на автомобилите до 110 kW – 8 118, а най-малък на колите с мощност до 74 kW – 7 183.

От Община Кърджали припомнят, че в началото март ще започне кампанията за събиране на местни данъци и такси, в това число и тези за моторни превозни средства.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments