Защита на геймърите и насърчаване на растежа в сектора на видеоигрите

0
25
Електронна игра, геймър
Електронна игра, геймър. Снимка: Pixabay

В доклада, приет с 577 гласа „за“, 56 гласа „против“ и 15 гласа „въздържал се“, се отправя искане за хармонизирани правила, които да дадат на родителите добра представа и контрол върху това какви игри играят децата им, както и колко време и пари прекарват в игра. Членовете на ЕП настояват за по-ясна информация за съдържанието, политиките за закупуване в игрите и целевата възрастова група на игрите, евентуално по подобие на системата за общоевропейска информация за игрите /PEGI/, която вече се използва в 38 държави.

Те искат също така да се защитят непълнолетните лица от подкани за покупки в играта и от участие в т.нар. gold-farming, т.е. практиката да се продават предмети, получени в игра, за истински пари, тъй като това може да бъде свързано с финансови престъпления и нарушения на правата на човека. Освен това разработчиците на игри трябва да избягват проектирането на игри, които подхранват пристрастяването, и трябва да вземат предвид възрастта, правата и уязвимостта на децата.

Политиките за закупуване, връщане и възстановяване на суми от игри трябва да са в съответствие с правилата на ЕС, а националните органи трябва да сложат край на незаконните практики, които позволяват на геймърите да разменят, продават или залагат в сайтове за игри.

Парламентът признава стойността и потенциала на сектора на видеоигрите и иска да подкрепи по-нататъшното му развитие. За тази цел членовете на ЕП предлагат учредяването на годишна европейска награда за онлайн видеоигри и искат от Комисията да представи европейска стратегия за видеоигрите, която да помогне на този творчески и културен сектор да разгърне пълния си потенциал.

„Нашият доклад изтъква положителните страни на тази новаторска индустрия, но също така и социалните рискове, които трябва да имаме предвид, като например въздействието на игрите върху психичното здраве. Това е нещо, което може да засегне най-вече по-младите геймъри. Необходимо е да хармонизираме правилата на ЕС, като осигурим засилена защита на потребителите и обърнем специално внимание на непълнолетните“, заяви докладчикът Адриана Малдонадо Лопес при представянето на доклада си в пленарна зала.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments