Зарята за Нова година: Това е наложена традиция

0
139
Заря
Заря. Снимка: Pixabay

В България има наложени традиции за новогодишната нощ, фойерверки са част от забавлението на хората. Това каза Тодор Попов, който е вносител на пиротехника. Той коментира пред „NOVA“:

„У нас пиротехниката се продава от лицензирани магазини. Това са предимно магазините за продажба на оръжие, техните собственици в голямата си част са ловджии, които са собственици на кучета – т.е. те имат отношение към животните.”

От своя страна д-р Надежда Мечева, която е ръководител на Клиниката за бездомни животни към Фондация „Четири лапи“, посочи, че тази тема е разисквана многократно. По думите й много граждани са подкрепили тяхната кампания. Тя сподели:

„Това е първата година, в която има както медиен, така и обществен интерес. Целим да информираме гражданите какво причиняват пиротехническите средства на домашните животни. Домашните животни са доста чувствителни и това е доста стресиращо за тях. За тях светлините и шумът могат да доведат до редица тежки заболявания.“

Д-р Мечева подчерта, че хората трябва да са по-внимателни в използването на пиротехнически средства. Тя посъветва стопаните да подпомагат домашните си любимци, за да могат да преживеят този момент. Специалистът уточни, че зарята и шумът от нея води до увреждане на нервната система при животните.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments