Зарков организира антикорупционен форум като гарант за националната сигурност

0
25
Крум Зарков
Крум Зарков. Снимка: БСП

„Нито една демокрация не е имунизирана срещу корупцията. Доброто управление не е крайна цел, а постоянен процес на препотвърждаване на демократичните проверки и баланси, принципите на върховенството на закона и правата на човека. Надявам се, че можем да извървим този път заедно.”

Това обяви министърът на правосъдието Крум Зарков на форум „Антикорупционните политики като гаранция за национална сигурност, стабилност и суверенна политика“, съобщиха от Министерството на правосъдието. Във връзка с поетите ангажименти по линия на Срещите на върха за демокрация през декември 2021 г. и в навечерието на второ издание на форума през март т.г. министърът на правосъдието инициира събитието, съвместно с Центъра за изследване на демокрацията и Базелския институт за управление.

Срещата, провела се днес в хибриден формат, имаше за цел да постави началото на участието на България като сълидер в кохортата за борба с корупцията в рамките на Годината на действие. Намеренията на министър Зарков са за изграждането на неформален съюз между държави със сравними проблеми чрез идентифициране на предизвикателствата и преглед на подходите за преодоляването им в пет конкретни теми:

– Корупция по високите етажи или корупция в политиката;
– „Ежедневния подкуп“ или корупция в администрация;
– Неправомерни чуждестранни намеси или корупция във външните работи;
– Социална нетърпимост към феномена или ролята на образованието, медиите и гражданското общество за изкореняване на корупцията;
– Разследване и наказание – институционален и правен преглед.

Дискусията събра представители на правителствата и гражданското общество в Централна и Югоизточна Европа, за да проучат как антикорупционните политики работят в региона и какво може да ги направи по-добри. Като посткомунистическа страна, която се ангажира да наложи върховенството на закона, България е в добра позиция да бъде неформален лидер в региона.

С лидерството по темата в региона българските институции и конкретно министърът на правосъдието, демонстрират решимостта си за активни действия и принос към срещите на върха за демокрация, инициирани от президента на САЩ Джоузеф Байдън, както и в Годината на действие, през която всички държави участнички насочват своите усилия за обновление на демокрацията.

Освен министъра, встъпителни думи направиха Руслан Стефанов /Център за изследване на демокрацията/, Грета Фенер /Базелски институт/ и заместник-ръководител на мисията Андреа Бруйлет-Родригес /Посолство на САЩ в София/. Участие взе и заместник-министъра на правосъдието Мария Павлова.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments