Зарица Динкова от Италия: Туризмът е повече от услуга, той е и дипломация

0
46
Зарица Динкова
Зарица Динкова. Снимка: Facebook

Министърът на туризма Зарица Динкова бе сред основните лектори на първия Международен туристически форум в Италия, поставящ акцент върху мира и сигурността и реализиран под патронажа на премиера Джорджия Мелони, съобщиха от министерството.

Тезите на българския министър за ролята и бъдещето на туризма срещнаха подкрепата на колегите й от ЕС. Динкова за пореден път защити влизането на България в Шенген и очерта перспективите пред сектора.

“Солидарността е ключова. Това е моделът на общия ни успех в сектора. Да се съсредоточим върху онова, което ни свързва, и действаме обединени. Заедно в Шенген, евро зоната, разширяване на единния европейски пазар. Нашата история е взаимосвързана, нашето бъдеще е взаимозависимо”, подчерта Динкова.

По думите й туризмът е много ефективен инструмент за влияние и позициониране, за надграждане над военната и икономическа сила на една държава чрез така наречената мека дипломация.

“Няма туризъм без мир и сигурност. Да завладеем сърцата на хората с автентичност, култура, археология, кулинарията – това е истинска сила. Силата на туризма. Трябва да надграждаме националните ни марки, но и да работим в посоката на създаването на комбинирани продукти, за увеличаване на привлекателността на ЕС като бранд в една все по-коркурентна глобална среда”, отбеляза министър Динкова. Тя бе категорична, че развитието на устойчив туристически продукт не е въпрос само на национална или местна политика, но и на международно партньорство, а разработването на общ туристически продукт с марката ЕС ще увеличи значително броя на туристите.

Събитието, на което присъстваха и водещи министри от италианското правителство, които са тясно свързани с подготовката на нови кадри в сферата на туризма, бележи позиционирането на сектора в центъра на правителствените политики, със съответното сериозно увеличение на финансирането му.

“Защото взаимосвързаността и влиянието на туризма върху останалите сфери на икономиката, а и на отношенията между държавите е огромно”, заяви пред тях Зарица Динкова.

„Визия, действие, бъдеще са трите ключови думи на това събитие“, отбеляза от своя страна министър Даниела Сантанче.

“Трябва да насочим светлината на прожекторите към постиженията в сектора ни, но и да започнем да планираме заедно настоящето и бъдещето, като вземем предвид предизвикателствата и възможностите”, подчерта Сантанче.

Във форума се включиха още министри на туризма от водещи дестинации, президентът на Сената Игнацио Ла Руса и президентът на регион Пиемонт Алберто Чирио, както и представители от света на бизнеса и различни асоциации.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments