Заради украинското зърно: Отпускат се още 63 млн. лева за подпомагане на земеделците

0
25
Зърно
Зърно. Снимка: Pixabay

63 милиона лева ще бъдат отпуснати от финансовото министерство на земеделските производители след отмяната на забраната за внос на зърно от Украйна, която беше гласувана днес в парламента. Очаква се следващата седмица кабинетът да гласува парите, а след това да бъдат преведени по бюджета на Държавен фонд „Земеделие“ /ДФЗ/.

От Министерството на финансите припомнят, че през юли по време на подготовката на бюджета за 2023 г. е била проведена среща между животновъдите, премиера Николай Денков и ресорния министър Асен Василев, като е била обещана допълнителна подкрепа за производителите на храни през втората половина на годината. Средствата в размер на 213 млн. лева са заложени в държавния бюджет. На срещата част от животновъдите се противопоставиха категорично на удължаването на забраната за внос на зърно от Украйна с аргумента, че това оскъпява фуражите, а оттам и храните и повишава инфлацията.

В края на август с постановление на Министерския съвет по бюджета на Държавен фонд „Земеделие“ са били одобрени допълнителни разходи от 150 млн. лв. от централния бюджет за осигуряване на подкрепа на земеделските стопани по национални мерки и за компенсации на повишените цени на евергоносителите, фуражи, препарати за растителна защита, горива и торове.

Втората част от помощта в размер на 63 млн. лева ще бъде отпусната, тъй като след вдигането на забраната ще се гарантират нужните приходи от данъци. След одобрението на помощта от правителството, ДФЗ трянва да осигури възможността помощта да достигне до земеделците.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments