Заради страха от пандемията оцелелите в Аушвиц отбелязват годишнината си виртуално

0
90
Военен лагер, Аушвиц.
Снимка: Пиксабей

Мариан Турски, 94-годишен оцелял от лагера на смъртта в Аушвиц, ще отбележи 76-ата годишнина от освобождението му от съветските войски само в сряда, съзнавайки, че никога няма да се върне, докато пандемията от коронавируса се проточва, пише “Агенция Ройтерс”.

Оцелелите и служителите на музея казаха на Ройтерс, че се опасяват, че пандемията може да сложи край на ерата, в която бившите затворници от Аушвиц могат да разказват свои собствени истории на посетителите на място. Повечето оцелели от Аушвиц са на осемдесет и деветдесет години. В интервю за Zoom от дома си във Варшава Турски каза:

“Дори и да нямаше пандемия, на всяка годишнина щеше да има по-малко оцелели.”

“Хората на моята възраст, които вече са уязвими към много други заболявания, също са на първа линия за този вирус.”

Той отказа лично интервю, отчасти поради пандемичните рискове

Музеят и мемориал “Аушвиц-Биркенау” съхранява лагера на смъртта в Аушвиц, създаден на полска земя от нацистка Германия по време на Втората световна война. Повече от 1,1 милиона души, повечето от които евреи, загиват в газови камери в лагера или от глад, студ и болести.

Церемонията по освобождаването на лагера в сряда ще се проведе в 15:00 часа местно време, с речи на оцелелите, президента на Полша Анджей Дуда и израелски и руски дипломати, както и дебат за влиянието на Холокоста върху децата. Освен това ще се проведат и други виртуални церемонии за отбелязване на Деня на паметта на Холокоста.

Мемориалът е затворен за посетители в продължение на 161 дни поради пандемията. През 2019 г. е посещаван от около 2,3 милиона души годишно. През 2020 г. този брой спадна до около 502 000. Директорът на музея Пьотр Кивински призна, че виртуалните събития и образователните програми не са толкова ефективни при предаването на уроците от Холокоста и Втората световна война. пред Ройтерс Кивински каза:

“Нищо няма да замени свидетелството на мястото в автентичното му състояние, защото тук не става въпрос само за гледане и слушане. Тук става въпрос за оглеждане наоколо, със собствените си стъпки, докосване, преживяване на различни гледни точки, разбиране.”

Предупреждение към света

Оцелелите подчертаха колко е важно да се намерят начини да се запази актуалността на Аушвиц, след като вече не могат да разказват собствени истории, на фона на нарастването на крайнодесни движения и антисемитизма. Кристоф Хюбнер, вицепрезидент на Международния Освенцим Комитет, каза:

“Място като Аушвиц ще продължи да има посетители, защото те искат да знаят какво се крие в края на това, какво в крайна сметка означават тези ослепително поставени пред тях идеологии.”

Папа Франциск призова хората да следят отблизо идеологическия екстремизъм, защото “тези неща могат да се повторят”. Той говори три седмици, след като проявите на антисемитизъм се появиха при бунтовете в Капитолия в САЩ на 6 януари и две седмици, след като една от най-големите синагоги в Монреал беше унищожена и почти опожарена. Говорейки пред общата си аудиенция, проведена в папската библиотека поради ограниченията около коронавируса, Франциск каза, че е наложително светът да не забравя какво се е случило. Ето какво каза той:

“Да помниш … означава да бъдеш внимателен, защото тези неща могат да се повторят, като се започне с идеологически предложения, които твърдят, че искат да спасят един народ, но в крайна сметка унищожават един народ и човечество.”

Някои оцелели от Аушвиц, като Богдан Бартниковски (на 89 години), заявиха, че са оптимисти, че пандемията няма да сложи край на шансовете им да се върнат в мемориала и да разкажат своите истории. Бартниковски заяви:

“Надявам се, че със сигурност ще продължи да има групи посетители в музея. Ние, бившите затворници, няма да липсваме.”

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments