Заради силния вятър: Екипи на Пожарната са реагирали на повече от 30 сигнала

0
111
Пожарна кола
Пожарна кола. Снимка: Pixabay

На повече от 30 сигнала за паднали предмети, дървета и клони са реагирали до момента екипи на Пожарната заради силния вятър в страната. Те са били подадени през последното денонощие, съобщиха от Министерството на вътрешните работи /МВР/. 

Половината от тях са от територията на София, като основно съобщенията са за отстраняване на опасни предмети, паднали дървета и клони. Екипите на Пожарната са отстранявали паднали дървета и на територията на областите Враца, Монтана, Кюстендил и Перник.

Според прогнозата на НИМХ метеорологичната обстановка на територията на страната ще остане динамична. Силните ветрове могат да са опасни за хората и да причинят значителни материални щети.

От МВР съветват как да реагираме при силен вятър

Ако сте в къщи и възникне силен вятър или смерч – затворете плътно вратите и прозорците. Силният вятър засяга предимно покривните конструкции и горните етажи. В случай на необходимост, слезте в мазето на сградата и изключете тока, водата и газта.

Не оставайте на открито, защото има опасност от наранявания от падащи предмети.

Ако сте далеч от дома си, влезте в обществена сграда, подлез, потърсете сигурен подслон.

Ако сте на път, спрете автомобила на открито място, далече от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси. Потърсете подслон.

Ако сте на полето или в планината, заемете най-ниските възможни места до отминаване на опасността.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments