Заради представен болничен: Фалстарт на делото за отстраняването на шефа на ВиК-Бургас

0
1397
Адвокат Петър Димитров
Адвокат Петър Димитров. Снимка: Искра.бг

Директорът на Водоснабдяване и канализация /ВиК/ ООД-Бургас Цветан Мирчев не се яви в съдебната зала днес, където трябваше да започне делото по внесеното обвинение на Окръжна прокуратура-Бургас, с което се иска отстраняването му. Причината – беше представен болничен, заради което заседанието беше отложено за 11 януари.

Адвокатът на Мирчев – Петър Димитров заяви пред журналисти, че не е оторизиран да говори пред тях. На въпрос дали ще присъства той отвърна: „Ще разберете малко по-късно. Той ще Ви обясни къде се намира моят подзащитник.“

В хода на досъдебното производство ще стане ясно дали има нанесена щета в размер на 97 421 лева или не, заключи защитникът. Чуйте:

Същевременно прокурор Мирослав Илиев заяви: „Отстраняването на изпълнителния директор се иска с оглед на това, че докато заема отговорно служебно положение, може да възникнат съмнения, че може да повлияе на събирането на доказателствата, които са – разпит на служители в дружественото, събиране на документи и т.н. И още повече, че една част от свидетелите, които са служители на дружеството, бяха прекратени трудовите им правоотношения с дружеството, дали по тази причина или не. Но, така или иначе, възниква едно съмнение, че е възможно по този начин да се повлияе на останалите служители, които тепърва предстои и да бъдат разпитани. И по тези причина съм внесъл искане пред Бургаския окръжен съд за отстраняване временно от длъжност на обвиняемия.“

Припомняме, че държавното обвинение привлече към наказателно отговорност шефа на водното дружество по обвинение, че в качеството си на лице, заемащо отговорно служебно положение, е причинил на управляваното от него дружество немаловажни вредоносни последици в размер на 97 421 лева.

Досъдебното производство е образувано в резултат на проведена специализирана операция от служителите на ОДМВР-Бургас на 27 ноември 2023 година. Престъпното деяние е било осъществено между 31 август и 11 октомври 2023 година в Бургас. То е квалифицирано по чл.282 , ал.2, предл.2, вр. ал.1 от НК.

Директорът на водното дружество беше пуснат на свобода срещу 20 000 лева парична гаранция.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments