Заради незаконосъобразни действия: Освободен е председателят на УС на АПИ

0
203
Агенция пътна инфраструктура /АПИ/
Агенция пътна инфраструктура. Снимка: Искра.бг, Архив

Регионалният министър Виолета Коритарова е издала заповед, с която освобождава председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ /УС на АПИ/ Ясен Йорданов след установени с вътрешен одит незаконосъобразни действия. За временно изпълняващ е назначен Йордан Вълчев, който е член на Управителния съвет на АПИ.

Министър Коритарова е рещила да освободи инж. Йорданов след като се е запознала с доклада от проверката, която е установила незаконосъобразно подписване на анекси за увеличаване на стойността на договори с до 50%, както и незаконосъобразно възлагане на дейности по поддържане на републиканската пътна мрежа на територията на областите Варна и Добрич.

Одитът е извършен от екип от служители на дирекция „Вътрешен одит“ и инспектората на МРРБ през март 2024 г. в изпълнение на заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството в кабинета „Денков“ Андрей Цеков. Проверени са възлаганията на дейности по поддържане на републиканските пътища. Установено е, че след сключване на нови договори на 22 декември 2023 г., договорите за текущ ремонт и поддържане от 28 октомври 2022 г. са автоматично прекратени. Това прави незаконосъобразно извършеното възлагане по тях на територията на двете областни пътни управления в Североизточен район след 22.12.2023 г. В одита се установява и незаконосъобразно увеличение с анекси на стойностите по договорите от 2022-ра година с до 50 на сто.

На 1 април одитният доклад е изпратен на председателя на УС на АПИ и на Агенцията за държавна финансова инспекция.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments