Заради лошото време: Все още няма български череши

0
91
Череши
Череши. Снимка: Pixabay

Черешопроизводителите в Кюстендилско са обезпокоени, че дори и най-ранните череши все още не са узрели заради липсата на слънце. Това е сред причините за първи път от години кампанията да стартира след първи юни.

Един от сортовете в Кюстендилско носи името „11 май“, тъй като ежегодно на този ден черешите са узрели и са готови за консумация. В момента, 10 дни след въпросния негласен срок, най-ранният сорт все още е зелен.

Производителят от село Лиляч Росен Тодоров обясни пред „NOVA“, че годината е закъсняла много. А това носи много рискове, като най-големият е реколтата да се окаже силно засегната. Според Тодоров най-вероятно забавеното зреене няма да окаже влияние върху цената.

„Слаба продукция. Дъждовете са добре, за да може да се налива черешата. Но не може да се обработва, не може да се пръска. Всеки ден дъждове. Може да доведе до ранно кафяво гниене, където продукцията започва да пада. Самата череша започва да гние. Трябва слънце, трябва пръскания. Десетина дена трябва да се пръска против мухи и червеи. Ако е така времето с валежи, нищо не правим“, уточни още производителят.

Закъснението на плода притеснява и поради спецификите на пазара, тъй като в един момент той може да се окаже не толкова атрактивен.

„В началото хората се редят за този плод, но впоследствие започват да взимат и други. Гръцки, турски и то като гледате какви са цените, ние пропадаме“, сподели Тодоров.

Препарати и торове всичко е нагоре, а цената е непроменена от години, твърди производителят.

„Черешата от 30 години е все от 0,80 стот. до левче. Берачите взимат по 0,60-0,70 стот. За стопаните какво остава? Не могат да си покрият разходите. Монопол. Те надуват цената. Един, двама човека в България изкупуват цялата продукция от череши в страната. На дребно – прекупвачи. И при тях е като монопол. Като няма къде да продадеш си принуден да даваш без пари. Прекупвачите купуват между 1,60 до 2 лева. Предполагам по 3,50 – 4 лева ще се продават по пазарите“, коментира още той.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments