Заради бракониерите: Първият форум за опазването на язовир Мандра завърши със спор между рибари и ИАРА

5
1815
Мандра
Мандра. Снимка: Искра.бг, Архив

Първият форум с отворена дискусия на тема „Опазване на природата в язовир Мандра в краткосрочен и дългосрочен план. Проблеми, причини и решения“ завърши със спор между рибари и служители от Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/. Това предаде журналист от Искра.бг, който присъства на събитието. Срещата се проведе днес в Регионалната Библиотека „Пейо К. Яворов“ в Бургас. Тя беше организирана от Общината, като на нея присъстваха представители на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/, ИАРА, Местната инициативна рибарска група /МИРГ/, Фондация „Виа Понтика“, Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/.

Дискусията бе като част от събитията, посветени на Световния ден на околната среда и в нея се включи кметът Димитър Николов. Модератор на форума беше зам.-кметът Весна Балтина.

Недоволството на рибарите дойде от факта, че от ИАРА не реагират адекватно на всеки техен подаден сигнал и допускат по този начин извършването на бракониерска дейност в различните акватории у нас. От Местната инициативна рибарска група посочиха по време на срещата:

„Радваме се, че и други хора като нас гледат на тези езера като нещо значимо. Важно е как ще охраняваме и съхраним това богатство. Птиците и рибите са взаимосвързани. Важно е да се погрижим и за замърсяванията в Мандра, защото там никой не контролира фекални води и неизвадените мрежи. Вие от ИАРА искате да ограничите любителския риболов, но ние сме ви най-големия съюзник. Рибарите няма да допуснат бракониерство. Служителите в тази институция работят по 2-3 години и идват нови. Основният проблем при вас е липсата на дългосрочна визия и интерес, като всеки следващ да припознава стъпките на предишния.“

„Най-големият ви съюзник, за да обявим война на бракониерството, са рибарите. Това са хората, които използват тези водоеми и са отишли там с безкористна цел. Подавали сме ви сигнали милиони пъти, а вие от ИАРА сте ни се подигравали. Ние непрекъснато ви се обаждаме, но вие колко пъти сте реагирали…Има доста наболели теми, които може да се обсъждат. Рибарите са тези, които най-много милеят за определено място за риболов. Гледате само птиците, а надолу към водата не гледате. Там има риби, рибари, въдици, говорим за голям бизнес и интереси. От Мандра изхранваме няколко стотин семейства с риба ежедневно…“, посочиха от МИРГ.

„Вие явно искате да се доближите до стопанския риболов?! Това е опасно, ако изхранвате от Мандра толкова семейства. Значи вие извършвате неразрешен риболов“, отвърнаха служители от ИАРА на рибарите.

По време на дискусията стана ясно, че от Агенцията не осъвременяват данните си през годините и не са запознати какви рибни ресурси има в язовир Мандра. От Местната инициативна рибарска група информираха, че обмислят да организират пресконференция за обсъждане и разрешаване на проблемите на рибарите.

От Искра.бг разговаряхме с рибари, които са на мнение, че това е поредното неефективно ръководство на ИАРА, което трябва да бъде сменено.

Можете да гледате цялата среща във видеото:

„Нашата цел е с позициите, които заемаме, да направим максимални усилия да съхраним това биоразнообразие. Ако засилим комуникацията между нас като институции, ние ще бъдем по-ефективни в своите действия. Има различни възможности за финансиране, включително и ние като Община можем да осигурим и да бъдем по-полезни в съхранението на цялата екосистема“, заяви от своя страна кметът Димитър Николов.

Презентации направиха Теменужка Ценова от РИОСВ–Бургас на тема „Биологичното разнообразие в езерото Мандра“ и Петър Янков от БДЗП – Център „Пода“ на тема „Орнитологични ценности на защитена зона Мандра–Пода“.

Мандра е един от природните феномени и съхраняването на богатото му биоразнообразие е отговорност на всички страни, които имат отношение по този въпрос. Около това мнение се обединиха представители на институции, неправителствени и природозащитни организации по време на среща.

Абониране
Известие от
guest
5 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Златко
Златко
3 месеци по-рано

Не съм видял информация за случилата се дискусия и кой решава , кой да присъства при обсъждането ? Мисля си , че много от любителите риболовци биха се включили в обсъждане на темата !

Иван
Иван
3 месеци по-рано

Ми да забранят нощния риболов на владици то и вадичарите могат да пускат мрежи ноштем

Георги Жеков
Георги Жеков
3 месеци по-рано

Скоро се засякохме с патрул на ИАРА,който влизаше да вади незаконни/бракониерски/мрежи от Вая по сигнал от граждани!При проведения разговор с момчетата от ИАРА,разбрахме че основния проблем с бракониерите е ненаказуемостта на бракониерите! Нямат никакъв страх от наказания,буквално веднага се снабдяват с нови мрежи и продължават с бракониерството ,знаейки ,че с няколко нови залагания ще си избият парите от покупката им!Според мен ,трябва по строги наказания и криминилизиране на бракониерството!Например,колкото по-дълги и повече мрежи,по строги наказания!

Иара
Иара
3 месеци по-рано

Директорката на Иара е некомпетентна и няма място в иара. Интересува се единствено да угоди на областната управителка Мария която също не става дори за чеп за зеле. Хвани едната – удари другата

Рибар
Рибар
7 дни по-рано

Господин Николов всяка вечер километри мрежи се пускат на язовир Мандра и тонове риба се унищожава от всички бракониери моля справете се със този голям проблем.засилете иара всяка вечер да извършват обхот във езеро мандра.