Заподозреният за стрелбата срещу словашкия премиер е ескортиран до дома си, докато полицията търси доказателства

0
59
Премиер Роберт Фицо
Премиер Роберт Фицо. Снимка: Facebook

Мъжът, обвинен в опит за убийство на словашкия министър-председател Роберт Фицо, е бил ескортиран от полицията до дома му в петък сутринта, като медиите съобщават, че това е било част от търсенето на доказателства, предава „Асошиейтед прес“.

59-годишният Фицо беше прострелян многократно в сряда, когато поздравяваше свои поддръжници след правителствена среща в бившия въгледобивен град Хандлова. Първоначално официалните лица съобщиха, че лекарите се борят за живота му, но след петчасова операция определиха състоянието му като сериозно, но стабилно.

Фицо отдавна е разединена фигура в Словакия и извън нея. Завръщането му на власт миналата година на проруска и антиамериканска платформа доведе до притеснения сред колегите му от Европейския съюз и НАТО, че той ще изостави прозападния курс на страната си, особено по отношение на Украйна.

Словашката телевизия „Маркиза“ показа кадри, на които се вижда как заподозреният е отведен в дома си в град Левице в петък сутринта, и съобщи, че полицията е иззела компютър и някои документи. Полицията не коментира случая поради забраната на прокуратурата да се оповестява самоличността на заподозрения и други подробности по случая.

В четвъртък държавните органи описаха заподозрения като „вълк единак“, който не принадлежи към никакви политически групи, въпреки че той заяви, че самото нападение е политически мотивирано. По непотвърдени данни в медиите той е 71-годишен пенсионер, известен като поет любител, и може би преди това е работил като охранител в търговски център в югозападната част на страната.

В петък президентската канцелария на Словакия съобщи, че работи по организирането на среща на лидерите на всички парламентарни партии за вторник. Отиващият си президент Зузана Капутова обяви този план заедно с новоизбрания президент Петер Пелегрини в опит да намали социалното напрежение в страната.

В началото на руското нахлуване Словакия беше един от най-верните поддръжници на Украйна, но Фицо спря доставките на оръжие за Украйна, когато се върна на власт – за четвърти път на поста министър-председател. Правителството на Фицо положи усилия и за преразглеждане на общественото радио и телевизия – стъпка, която според критиците ще даде на правителството пълен контрол върху обществената телевизия и радио. Това, заедно с плановете му за изменение на Наказателния кодекс с цел премахване на специалния прокурор за борба с корупцията, накара опонентите му да се опасяват, че Фицо ще поведе Словакия по по-авторитарен път.

Хиляди демонстранти неведнъж са се събирали в столицата и в цялата страна с население от 5,4 млн. души, за да протестират срещу неговата политика. Миналия месец Фицо заяви във Фейсбук, че според него нарастващото напрежение в страната може да доведе до убийства на политици, и обвини медиите, че подклаждат напрежението.

Преди Фицо да се върне на власт миналата година, много от неговите политически и бизнес сътрудници бяха в центъра на полицейски разследвания, а десетки бяха обвинени. Неговият план за преразглеждане на наказателната система предвижда премахване на службата на специалния прокурор, който се занимава с организираната престъпност, корупцията и екстремизма.

Министър Милошев от Несебър: Туристическият поток се преструктурира, но прогнозите са за 10% ръст на туристите

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments