Започват проверки за апартаментите на Цветанов, Цачева, Рашидов и Колева

0
86
КПКОНПИ
Снимка: Сркийншот от сайта на КПКОНПИ

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество¹ се самосезира и започва проверка на апартаментите на Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и Ваня Колева. От Комисията уточняват, че по същия повод при тях има и сигнал от неправителствена организация, пише „БНР“.

По-рано днес правосъдният министър Цецка Цачева съобщи, че е сезирала главния прокурор и Антикорупционната комисия в НС във връзка с апартамента си.

„Да бъдат извършени проверки за придобития от мен имот на ул. „Юрий Гагарин“ в София, като бъдат проследени средствата, с които е придобит имотът и установено има ли конфликт на интереси с фирмата-продавач, има ли злоупотреба с власт, както и други нарушения при договорните ми отношения с фирмата-продавач“, призова Цачева и добави, че дори е готова да сътрудничи на проверяващите.

„Давам съгласието си да бъде разкрита единствената сметка, с която разполагам, нямам офшорни сметки, нямам търговски дружества, нямам свързани лица, с които при властовите ми позиции да съм имала контакти, както и ще настоявам резултати от проверката да бъдат публично огласени“, посочи правосъдният министър, цитирана от „Нова телевизия“.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов нарече скандала „компроматна война“.

„След като проверките срещу мен покажат, че не съм извършил нищо незаконно – ще получа ли извинение“, попита Цветан Цветанов.

Темата за имотните сделки на властта предизвика политически сътресения през последните дни. На преден план излезе и поправка в закона, гласувана от предишния парламент, която според различни медийни публикации е помогнала на същата фирма да завърши друг строеж. Вносителите от ГЕРБ обаче са категорични, че въпросната поправка в закона не действа със задна дата и категорично не облагодетелства конкретна компания.

Премиерът Бойко Борисов обеща да внесе искане да се промени законът, чрез който представители на партията са придобили имоти на занижени цени, ако се установи лобизъм.


¹ В хода на проверката ще бъдат изследвани всички данни и обстоятелства, публикувани в медиите, включително пазарните цени на визираните имоти, произхода на средствата за покупката им, както и търговия с влияние и конфликт на интереси при приемането на законодателни промени от страта на Народното събрание. Ще бъде проверена и дейността на фирмата продавач „Артекс инженеринг“ АД, както и нейното евентуално участие в обществени поръчки.

Ще бъдат анализирани всички сделки за покупко-продажба, осъществени от търговското дружество за периода 2017 – 2019 г. с оглед установяване на цените, на които обичайно са продавани имоти от фирмата, както и евентуалното установяване на други лица по чл. 6 ал. 1 от ЗПКОНПИ, които са сключили сделки с компанията. Ще бъде изискана информация от компетентните органи и за всички получени разрешения за строителство, издаден на дружеството за този период.

Ще бъдат снети обяснения от страните по всички сделки, както и от Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и Ваня Колева.

В хода на проверката ще се изследва и наличието или липсата на свързани лица в политически партии и фирма „Артекс инженеринг“ АД, както и дали търговското дружество е правило предизборни дарения.

В случай, че на Комисията бъде възложена проверка от Прокуратурата, КПКОНПИ ще извърши и допълнителни действия, с оглед указанията на държавното обвинение.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments